Actualitate

BBC: Adolescente exploatate sexual de către clerici musulmani în Irak

 Rusul este una dintre fetele care a acceptat să discute cu reporterii BBC şi să le spună despre experienţele ei legate de „căsătoria de plăcere”.

Rusul a avut o copilărie grea, înstrăinată de familie şi trebuind să aibă grijă de sora ei mai mică, Rula, nu a reuşit să meargă la şcoală şi a muncit de la o vârstă fragedă pentru a putea supravieţui.

În ciuda situaţiei ei dificile, Rusul le-a spus reporterilor BBC că mereu se gândea că o să fie independentă şi că avea credinţa că se poate descurca singură.

Într-o zi un bărbat a venit la locul de muncă din Bagdad a lui Rusul şi a întrebat-o despre trecut ei, despre viaţa ei de atunci, a întrebat-o de ce munceşte şi nu este la şcoală şi despre alte aspecte ale vieţii ei. Toate acestea au făcut-o pe Rusul să creadă că bărbatului îi pasă de ea.

Viaţa fetei devenea din ce în ce mai grea, aşa că, deşi îşi spusese că se va descurca singură, a început să se gândească şi la o posibilă căsătorie.

Bărbatul continua să vină să o vadă pe Rusul la locul ei de muncă în fiecare zi, iar după câteva săptămâni acesta a cerut-o în căsători. Fata a mers cu bărbatul în Kadhimiya, o suburbie a Bagdadului, pentru a fi săvârşită căsătoria religioasă.

Rusul a spus că ceremonia religioasă a fost scurtă, apoi clericul i-a prezentat contractul pe care avea să-l semneze, fără să-l fi putu citi, fiind analfabetă şi i-a spus despre zestrea ei de 250 dolari pe care avea să o primească.

După scurta ceremonie religioasă, bărbatul s-a grăbit să o ducă pe fată într-un apartament din apropiere pentru a consuma mariajul. Deşi iniţial a fost speriată, Rusul a simţit că viaţa ei se îmbunătăţeşte, iar bărbatul o trata bine. Peste câteva săptămâni soţul fetei a dispărut definitiv.

Fata nu a ştiut că semnase un contract care expirase. Contractul reprezenta „zawaj al-mutaa” sau „căsătoria de plăcere”, un mod formal prin care religia islamică aprobă relaţiile sexuale. Codul penal irakian pedepseşte cu închisoarea relaţiile sexuale care se petrec în afara căsătoriei. Rusul a mers la clericul care săvârşise cununia, iar acesta i-a explicat că este mai bine să continue această practică, dată fiind situaţia ei dificilă. Fata ştia că nu s-ar mai fi putut căsători aşa uşor, odată ce nu mai era virgină. „Clericul a devenit un intermediar care-mi oferea să lucrez şi nu am avut altă soluţie. Această practică este foarte răspândit.

Multe fete sunt în situaţia mea.” a spus Rusul. Până în prezent, fata a fost căsătorită cu zeci de bărbaţi. Nu le mai ştie numărul, potrivit spuselor ei. Deşi Rusul a acceptat să continue „căsătoriile de plăcere”, spune că sora ei are o cale diferită şi că încearcă să o protejeze.

Kadhimiya este unul dintre cele mai importante locuri islamice de pelerinaj. Acolo ajung cupluri pentru a cere să fie căsătoriţi permanent sau pentru a cere căsătoria „mutaa”.

Un reporter BBC sub acoperire a reuşit să discute cu mai mulţi clerici din Kadhimiya, iar 8 dintre aceştia au recunoscut că oficiază „căsătorii de plăcere.” „Îi fac poze fetei, îţi trimit pozele, iar când te întorci, fata e a ta” a spus clericul Sayyed Raad. „Te poţi căsători cu o femeie pentru o oră şi jumătate, apoi te poţi căsători cu alta” a adăugat Raad. Ghaith Tamimi, fost cleric din Karbala, a spus că a fost martor la mii de „căsătorii de plăcere”, dar niciuna care să implice adolescente. Codul civil din Irak permite ca femeile să se căsătorească după vârsta de 18 ani sau în unele cazuri după vârsta de 15 ani.

Reporterul sub acoperire de la BBC i-ar fi propus clericului Sayyed Raad să oficieze o căsătorie cu o fată de 13 ani, iar acesta ar fi acceptat în schimbul a 200 dolari. Ali, în vârstă de 40 ani, a declarat pentru BBC că este unul dintre cei care se folosesc de „căsătoriile de plăcere”. „Nu consider că este un păcat. Mulţi clerici practică aceste căsătorii, iar eu merg la doi dintre ei. Clericul are un album cu fotografii ale fetelor, iar uneori unele fete stau în biroul clericului. Dacă îţi place vreuna dintre ele, o poţi alege.” a spus Ali.

Yanar Mohammed, preşedintele Organizaţiei Libertăţii Femeilor, a spus că pentru unele familii fetele sunt privite ca o povara financiară şi preferă să le mărite de la o vârstă fragedă. „O femeie divorţată nu are viitor, este văzută ca o condamnată.” a adăugat Yanar Mohammed. Nu doar clericii oficializează căsătoriile, ci şi unele tribunale, cum ar fi cazul tribunalului din oraşul Sadr. „Căsătoriile minorelor pot fi uneori în avantajul lor. Până la urmă, căsătoria este un fapt al vieţii.” îşi apără decizia unul dintre judecătorii din Sadr.

Unul dintre asistenţii sociali de la tribunal a dezvăluit că în ultimele 6 săptămâni a prelucrat 126 cazuri de căsătorii ale minorelor. BBC anunţă că unele dintre numele celor care au ajutat reportajul au fost modificate pentru protecţia acestora.

https://www.theguardian.com 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *