Externe

Belarus l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe Ales Bialiaţki, laureat al Premiului Nobel pentru Pace

Un tribunal din Belarus l-a condamnat vineri pe Ales Bialiaţki, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi activist pentru drepturile omului, la 10 ani de închisoare pentru finanţarea protestelor împotriva liderului Aleksandr Lukaşenko şi pentru alte infracţiuni, într-un caz despre care grupurile de apărare a drepturilor spun că este puternic motivat politic.

Ales Bialiaţki, activist pro-democraţie, este fondatorul Viasna, cel mai important grup pentru drepturile omului din Belarus. El a fost reţinut în iulie anul trecut şi acuzat de introducerea ilegală de bani în ţară pentru a finanţa activităţile grupului său, într-o acţiune evidentă de reprimare a disidenţilor regimului autoritar al lui Aleksandr Lukaşenko.

”Condamnarea de astăzi a apărătorilor drepturilor omului din Viasna – inclusiv a laureatului Premiului Nobel pentru pace Ales Bialiaţki – este pur şi simplu îngrozitoare. Ales şi-a dedicat viaţa luptei împotriva tiraniei. El este un adevărat erou al Belarusului şi va fi onorat mult timp după ce dictatorul va fi uitat” –  a reacţionat pe Twitter Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei din exil. ”Trebuie să facem totul pentru a lupta împotriva acestei nedreptăţi ruşinoase şi să-i eliberăm”, a adăugat ea.

Ales Bialiaţki a fost condamnat alături de alţi trei activişti din Viasna.

Procurorii ceruseră instanţei o pedeapsă cu 12 ani închisoare pentru Bialiaţki, care neagă acuzaţiile ce i-au fost aduse.

În vârstă de 60 de ani, Bialiaţki se alătură astfel sutelor de belaruşi care au fost încarceraţi în cadrul represiunii declanşate de regimul Lukanşenko după amplele proteste antiguvernamentale ce au izbucnit după realegerea sa, în vara anului 2020, şi au continuat în 2021.

Grupul Viasna şi-a asumat un rol de lider în furnizarea de asistenţă juridică şi financiară pentru cei încarceraţi. 

CINE ESTE ALES BIALIAŢKI

Ales Bialiaţki a primit în octombrie anul trecut Premiul Nobel pentru Pace alături de organizaţia rusă pentru drepturile omului Memorial şi de organizaţia ucraineană pentru drepturile omului Centrul pentru Libertăţi Civile.

Colegii militanţi pentru drepturile omului îl prezintă pe Ales Bialiaţki drept un simbol al rezistenţei la opresiune. El a început să militeze pentru independenţa şi democraţia din Belarus încă de la începutul anilor 1980 şi a organizat proteste antisovietice înainte de prăbuşirea URSS, scrie Reuters.

Bialiatski s-a născut la 25 septembrie 1962 şi a absolvit Universitatea de Stat din Homiel în 1984 cu o diplomă în filologie rusă şi bielorusă. După ce a lucrat iniţial ca profesor, a devenit apoi cercetător al literaturii belaruse şi director de muzeu.

În timpul protestelor de amploare ale opoziţiei din 1996, a cofondat organizaţia pentru drepturile omului Viasna, cu scopul de a oferi asistenţă financiară şi juridică deţinuţilor politici şi familiilor acestora. Viasna a documentat, de asemenea, abuzurile împotriva deţinuţilor politici şi torturarea acestora de către autorităţi.

Bialiaţki a fost încarcerat şi între 2011 şi 2014 sub acuzaţia de evaziune fiscală în finanţarea Viasna, acuzaţie pe care a negat-o. A fost arestat din nou în 2021, în timpul înăbuşirii protestelor antiguvernamentale care au izbucnit după ce preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a fost declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale din 2020, un scrutin pe care opoziţia îl consideră fraudat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *