Război

Belarus plănuiește o întâlnire a diplomaților cu copiii ucraineni răpiți: Kievul reacționează

La 4 octombrie, Belarus intenționează să găzduiască o întâlnire a reprezentanților corpului diplomatic străin cu copiii ucraineni care au fost luați din Lisichansk și Severodonetsk, ocupate temporar de Rusia.

După cum a relatat site-ul european de știri și analiză Pravda, Ministerul ucrainean de Externe a declarat acest lucru.

În comunicat se precizează că această măsură are ca scop legalizarea transferului ilegal de copii ucraineni din teritoriile ucrainene ocupate temporar de Ucraina. În conformitate cu normele de drept internațional, deportarea forțată a copiilor poate fi calificată drept crimă de război.

“Pentru a evita responsabilitatea, oficialii din Belarus încearcă să se acopere cu reprezentanți internaționali. Îndemnăm statele străine, ale căror misiuni diplomatice au primit invitații corespunzătoare la Minsk, să se abțină de la participarea la călătoria de propagandă a regimului belarus”, a subliniat Ministerul de Externe.

Ministerul a promis că va continua să lucreze pentru a-i aduce în fața justiției pe toți autorii crimelor împotriva copiilor ucraineni, atât la nivel de anchetă națională, cât și în cadrul anchetei Curții Penale Internaționale.

Anterior, ministrul federal german de externe Annalena Berbock i-a cerut lui Putin să elibereze copiii ucraineni în timpul vizitei sale la Kiev.

Înainte de aceasta, s-a raportat că Statele Unite au insistat ca Rusia să înceteze deportarea ucrainenilor din teritoriile pe care le-a ocupat și să îi returneze în Ucraina, în special a copiilor.

Vă reamintim că, în martie, CPI a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, considerându-l vinovat de deportarea ilegală a mii de copii din Ucraina. Emiterea mandatului înseamnă că Putin poate fi arestat dacă se duce în orice stat membru al Curții Penale Internaționale.

Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, a confirmat că SUA intenționează să predea Curții Penale Internaționale de la Haga date privind crimele de război comise de Rusia.


1 comentariu

  1. Pai tocmai aliatii lui Putin se fac vinovati de asta: Serbia, Ungaria si Austria, asta e “coridorul umanitar” planificat de eminentele cenusii de la Kremlin si cu largul sprijin al Turciei “neutre”. De ce nu vor sa se refugieze in Rusia sau in China acesti refugiati ?
    Ma gandesc la “studentii din India” care au criticat autoritatile din Ucraina de modul de gestionare al evacuarii de dupa 24 februarie 2022. Ce or fi facand ei acum ? Pe unde mai invata ei medicina sau alte meserii ? Nu de alta dar universitatile din Rusia sunt cam scumpe, chiar daca ar mai primii o “reducere” de la prietenii rusi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *