Berea, cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru creier. Îți pune viața în pericol!
Știai că berea este cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru creier?
Potrivit specialiştilor de la Institutul Canadian pentru Cercetarea Sănătăţii Populaţiei, consumul de bere creşte semnificativ riscul de accident vascular cerebral hemoragic, informează jurnalul “Neurobiology”. În scopul studiului, experţii au studiat obiceiurile alimentare a 26.000 de oameni. Rezultatele au arătat că alcoolul în general creşte riscul de hemoragie cerebrală cu 50%.
Cu toate acestea, cifra diferă în funcţie de tipul de alcool consumat. Cinci băuturi alcoolice pe lună au crescut riscul de accident vascular cerebral ischemic cu 29% şi de accident vascular cerebral hemoragic cu 76%. Cinci doze de alcool sunt egale, de exemplu, cu cinci shot-uri de vodcă sau două halbe şi jumătate de bere, scrie Rador, citând Darik.
Crește riscul de accident vascular cerebral hemoragic cu 73%
Potrivit cercetătorilor, berea este cea mai dăunătoare băutură alcoolică pentru creier. Consumul acesteia creşte riscul de accident vascular cerebral ischemic cu 21% şi de accident vascular cerebral hemoragic cu 73%. Vinul, pe de altă parte, nu are niciun efect asupra funcţiilor creierului şi asupra sănătăţii organului în ansamblu. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă subliniază că alcoolul, indiferent de tipul său, trebuie consumat în cantităţi limitate.
Specialiştii amintesc că există două tipuri de accident vascular cerebral – hemoragic, care este mai rar, dar cu o rată a mortalităţii mai mare, şi ischemic. Un accident vascular cerebral hemoragic este cauzat de o ruptură a unui anevrism cerebral sau o scurgere de sânge dintr-un vas cerebral slăbit. Un accident vascular cerebral ischemic apare atunci când un vas de sânge care transportă sânge la creier este blocat de un tromb (cheag). Hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc pentru acest tip de accident vascular cerebral.
Corpul are nevoie de o anumită perioadă de timp pentru metabolizarea alcoolului și eliminarea lui din organism. Astfel, ritmul de metabolizare al acestuia nu poate fi accelerat semnificativ prin nicio metodă. Alcoolul poate rămâne în sânge chiar și 24 de ore, timpul fiind influențat de tipul de bătutură alcoolică, cantitatea consumată și timpul în care a fost consumată.
O cantitate de 500 de ml de alcool de 5% (echivalentul unei beri) este eliminată mult mai repede dacă este băută mai lent decât dacă este băută rapid. Mai exact, o bere băută într-o oră este eliminată în aproximativ 2 ore. Aceeași bere băută în jumătate de oră va fi eliminată în 6 ore, scrie niaaa.nih.gov.
În cât timp poate fi detectat alcoolul în organism?
Alcool în sânge – poate fi depistat timp de 6-12 ore
Alcoolul în respirație – poate fi depistat până la 24 de ore
Alcoolul în urină – poate fi depistat între 12 și 48 de ore
Alcoolul în salivă – poate fi depistat timp de 48 de ore
Alcoolul în păr – poate fi depistat până la 90 de zile
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!