BEST Chişinău: odihnă, distracţie şi… credite
Echipa organizaţiei studenţeşti BEST Chişinău, care activează în cadrul Universităţii Tehnice din februarie 2007 şi promovează valorile şi cultura europeană printre studenţi, şi-a atins scopul de a realiza schimbul de experienţă dintre studenţii din ţară şi cei de peste hotare.
În cadrul Şcolii de vară, care s-a desfăşurat în limba engleză, studenţii au participat la seminare şi laboratoare de creaţie conduse de către Alexandru Railean, lector la Universitatea Tehnică din Moldova şi Constantin Blanariu, instructor CCNA la Academia Cisco, Bucureşti. De asemenea, tinerilor li s-a propus un studiu de caz din partea companiei specializate în software – Computaris International, pentru care ei au prezentat soluţii ingenioase şi creative.
Participanţii au rămas încântaţi de lecţiile interactive, precum şi de activităţile şi programele culturale. Astfel, din prima zi, studenţii europeni au făcut cunoştinţă cu oraşul şi au aflat multe lucruri interesante din istoria şi cultura noastră, dialogând direct cu locuitorii Chişinăului. Seara au avut parte de adevărate petreceri cu tradiţii şi obiceiuri moldoveneşti, la care nu au lipsit hora şi bucatele tradiţionale. Acest fapt i-a motivat pe tineri să împărtăşească secretele bucătăriei şi tradiţiilor ţărilor lor de origine. Ei nu au avut timp să se plictisească, fiind tot timpul implicaţi şi în diverse activităţi sportive pe teritoriul universităţii, iar în zilele cele mai fierbinţi – să se răcorească în piscină.
Foarte interesante au fost şi petrecerile tematice, precum Candy Shop, Chill out, Old School party şi altele, însă cele mai frumoase impresii le-a dat călătoria de weekend cu trenul până la Bahmut, unde au fost cazaţi în aer liber – în corturi.
Krzysztof Szabelski din Gliwice (Polonia), unul din studenţii europeni, ne-a împărtăşit impresiile sale despre Şcoala de vară organizată de BEST Chişinău.
– Ce aşteptai de la această Şcoală de vară?
– Este pentru prima dată când particip la un curs organizat de către BEST. Am aplicat aici mai mult pentru a interacţiona cu oameni noi din ţări şi culturi diferite, cu diverse viziuni şi moduri de viaţă, pentru a studia lucruri noi din domeniul IT şi, nu în ultimul rând, pentru a mă distra.
– Ce părere ai despre orele predate în cadrul acestei Şcoli de vară?
– Participanţii aveau un nivel înalt de pregătire, ceea ce a determinat calitatea bună a cursurilor. Uneori mi-a fost mai dificil, dar profesorii încercau să ne explice şi să ne răspundă la orice întrebare, fiind deschişi pentru consultaţii şi critică.
– Cum ţi s-au părut petrecerile şi mai ales serata moldovenească?
– M-au surprins într-un mod plăcut cântecele şi dansurile moldoveneşti, ba chiar am avut posibilitatea să dansez hora, cu ajutorul lui Gootsa. Din bucate, cel mai mult mi-a plăcut „limba soacrei”.
– În timpul cursului aţi vizitat Mănăstirea Veveriţa şi aţi călătorit cu trenul autohton. Ce alte peripeţii aţi avut?
– A fost o experienţă deosebită şi nu cred că o voi uita curând. M-au lăsat fără cuvinte impresiile obţinute la vila unei doamne la care am ajuns întâmplător. A fost foarte amabilă şi ne-a făcut o excursie în grădina sa, arătându-ne tot felul de plante, legume şi fructe, pe care le-am şi gustat.
– Ce impresii ţi-a lăsat Moldova şi BEST Chişinău?
– Am venit aici pentru prima dată. Oamenii sunt prietenoşi şi, chiar dacă majoritatea nu cunosc engleza, oricum încearcă să te ajute, explicându-ţi prin semne. BEST Chişinău şi-a realizat foarte bine scopurile propuse şi ne-am simţit excelent acumulând o experienţă minunată aici.
Precizăm că Şcoala de vară 2010 a fost sprijinită de companiile Computaris, Endava, Universitatea Tehnică din Moldova, Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Primăria municipiului Chişinău, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului, cu suportul informaţional oferit de „Mesager Universitar”, „TIMPUL de dimineaţă”, „Antenna”, IT Moldova, Radio „Antena C”, Radio 21 şi Radio „Europa plus”, Gootsa Show şi comunicate.md.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!