Actualitate

Biroul pentru reintegrare acuză Tiraspolul că prejudiciază negocierile ”5+2”

Guvernul Republicii Moldova consideră că „o astfel de abordare din partea regiunii transnistrene prejudiciază semnificativ procesul de negocieri şi limitează posibilităţile de dialog”.

„Deja pentru a treia oară pe parcursul anului curent, Tiraspolul înaintează diverse precondiţii artificiale care rezultă în amânarea rundelor de negocieri”, se arată în declarația Biroului pentru reintegrare, citată miercuri de Moldpres.

Potrivit sursei citate, încercarea Tiraspolului de a soluţiona problemele invocate prin condiţionarea dialogului în formatul 5+2 nu poate produce efectul scontat, ci doar afectează atmosfera de încredere şi complică identificarea soluţiilor. Mai mult, Chișinăul semnalează că o astfel de abordare contravine “Principiilor şi procedurilor negocierilor în formatul "5+2" (principiul abţinerii de la orice precondiţii).

„Chişinăul pledează ferm pentru continuarea necondiţionată a dialogului în cadrul tuturor formatelor existente, fără crearea blocajelor artificiale”, precizează sursa citată.

Vicepremierul Eugen Carpov a anunțat că va participa joi la întîlnirea reprezentanţilor politici ce va avea loc la Tiraspol la ora 11.00 pentru a reconfirma poziţia Republicii Moldova pe subiectul dat.

În conformitate cu propunerile Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE, următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2” urma să aibă loc în perioada 11-12 septembrie la Viena.

Însă, corespondenţa recepţionată de Biroul pentru Reintegrare din partea reprezentantului politic al regiunii transnistrene arată că Tiraspolul nu este dispus să participe la runda de negocieri în perioada propusă de OSCE şi, de altfel, acceptată de toţi participanţii la tratative. În locul rundei de negocieri se propune desfăşurarea unor consultări separate cu mediatorii şi observatorii la Chişinău şi Tiraspol.

Sursa: moldpres.md

 

 

 

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.