Externe

Biserica ortodoxă ucraineană se dezice de Moscova şi se declară “independentă total”

Biserica ortodoxă ucraineană, până acum afiliată Moscovei, a anunţat, vineri, că se rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina şi s-a declarat “independentă total”, relatează AFP.

“Nu suntem de acord cu patriarhul moscovit Chiril în ceea ce priveşte războiul din Ucraina”, a precizat Biserica ucraineană într-un comunicat, după un consiliu în care s-a discutat despre agresiunea împotriva Ucrainei.

Consiliul a declarat “independenţa totală şi autonomia Bisericii ortodoxe ucrainene”.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PCU) îi cere Patriarhului Ecumenic și conducătorilor bisericilor autocefale locale să-l detroneze pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril – Vladimir Gundiaev.

Mitropolitul Epiphanius de Kiev l-a numit pe Kiril Gundiaev un co-creator și propagandist al agresiunii rusești. Potrivit lui, această ideologie cade sub condamnarea etnofiletismului ca erezie de către Sinodul de la Constantinopol din 1872 și, prin urmare, Gundiaev ar trebui condamnat „dacă nu renunță la această erezie și nu găsește roadele pocăinței”.

„Consiliul Episcopilor Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a făcut apel la Patriarhul Ecumenic și la șefii bisericilor autocefale locale să condamne crimele spirituale ale lui Kiril și să-l priveze de tron, în special pe baza răspândirii doctrinei etnofile eretice a „păcii rusești” și răspândirea schismei în rândul ortodocșilor”.

De asemenea, șeful PCU a făcut apel la șefii altor biserici locale să condamne cuvintele și acțiunile Patriarhului Moscovei, care susține războiul sângeros împotriva Ucrainei.

De la începutul războiului, peste 400 de comunități s-au mutat din Patriarhia Moscovei în PCU.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *