Moldova

(BISERICĂ) Reparațiile de ZECI DE MILIOANE DE LEI de la „Mănăstirea Curchi” provoacă scandaluri între PL și PLDM

În replică, liberalul Valeriu Munteanu îi recomandă lui Veaceslav Ioniţă să apeleze la serviciile unui avocat, de care, potrivit lui, va avea nevoie neapărat, după ce, pe marginea acestui caz, se vor pronunţa Curtea Constituţională (CC) şi Procuratura Generală (PG).
Deputatul Veaceslav Ioniță s-a referit, luni, în cadrul unui briefing de presă, la „învinuiri mincinoase, debusolate aduse în ultima vreme”, legat de subiectul Complexul Monastic Curchi.

„Am suportat diferite forme de atac… le-am răbdat, am considerat că aceasta este soarta unui om care se angajează în politică. Însă, în preajma sărbătorilor creștine, de o manieră totalmente mincinoasă să ataci biserica, să folosești biserica ca un mijloc de luptă politică, cred că depășește și limitele raționalului, și limitele normalului, și limitele bunului simț”, a spus Veaceslav Ioniță.

Peste 5 milioane de dolari băgați în reparații

Deputatul a precizat că donațiile cetățenilor, în valoare totală de 70 de milioane de lei (în jur de 5,2 milioane USD), nu au fost suficiente pentru finalizarea reconstrucției mănăstirii, de aceea, „un agent economic, antreprenorul general, a lucrat pe datorie”, iar Complexul Monastic Curchi, care este proprietatea statului, a acumulat o datorie de 25 de milioane față de acest agent economic, „care putea fi întoarsă, fie pe cale amiabilă, fie prin judecată”. Potrivit lui Ioniță, comisia pe care o conduce a găsit cea mai bună soluție – „convertirea datoriei statului și schimbul de datorii între stat și antreprenor”.

Ioniță mai spune că a existat o înțelegere, atinsă între toate componentele parlamentare, inclusiv cele din opoziție, de a include inițial o parte din sumă (12 milioane lei), astfel încât cealaltă parte (13 milioane lei) să fie inclusă în cadrul examinării politicii bugetar-fiscale pentru anul 2014.

Deputatul PLDM a spus că-i va ataca în judecată pe liderii PL. „Personal, nu vreau nimic de la ei decât să meargă toți trei și să-și ceară iertare de la starețul mănăstirii, să-și ceară iertare de la soția mea și de la părinții mei”, a specificat Veaceslav Ioniță.

„Indiferent de evoluția declarațiilor pe acest subiect, noi, liberalii, insistăm că, la sfârșitul anului 2013, pentru adoptarea politicii bugetar-fiscale, în data de 23 decembrie, s-a realizat o mare escrocherie”, a declarat la rândul său, într-un briefing de presă de răspuns, deputatul PL Valeriu Munteanu.

El a spus că Partidul Liberal a întreprins două acțiuni pe marginea acestui caz: a solicitat Procuraturii Generale (PG) „să vadă de unde s-au născut la compania dată, din iulie 2013 până în decembrie, încă 13 milioane de lei pentru a fi încasate”. „Urmează ca PG să stabilească, dacă este componență de infracțiune în această afacere, dacă s-au depășit sau nu limitele Codului Penal sau ale altor legi. Totodată, deputații PL au contestat aceste prevederi la CC pe motivul neconstituționalității”, a specificat Munteanu.

Deputatul liberal a informat că există „avizul Guvernului în care se spune că respectiva companie a acumulat datorii de 10 milioane de lei, dar nimeni și niciodată nu a spus că toate cele 10 milioane au fost acumulate din contractul cu Mănăstirea Curchi”. „Asta ne duce la gândul că ei toate facturile și toate datoriile pe care le au, le-au pus aici… Noi considerăm că nu poate să existe „binefacere” cu depășirea Constituției și cu infracțiuni făcute. Statul, dacă și-a asumat acest lucru, trebuia să găsească soluții”, eventual să achite suma restantă din buget, a mai declarat Valeriu Munteanu.

Stareț al Mănăstirii este Arhimandritul Siluan, Exarh al Mănăstirilor din Moldova


Foto: manastireacurchi.md Arhimandritul Siluan (dreapta) alături de ÎPS Vladimir 

Din 27 august 1999, în fruntea comunităţii monahale se află părintele arhimandrit Siluan (Şalaru). Părintele Siluan s-a născut la 18 aprilie 1977, în satul Văratic, raionul Râşcani. După absolvirea gimnaziului din localitate a devenit frate la mănăstirea Saharna. Aici a primit călugăria şi preoţia. A studiat prin corespondenţă la Seminarul Teologic de la mănăstirea Noul Neamţ. Din 2001 este hirotonisit ca arhimandrit. La momentul desemnării sale ca stareţ al mănăstirii, aşezământul monahal de la Curchi se găsea încă într-o stare deplorabilă. Bisericile, dar şi celelalte construcţii, necesitau reparaţie şi renovare. Astfel, în biserica Tuturor Sfinţilor din cimitirul mănăstirii se afla o morgă, rămasă încă de pe timpurile când aici se afla Spitalul de Psihiatrie, iar în interiorul bisericii mai erau cadavre umane. Iniţial, a fost reparată biserica Sfântul Nicolae. Arhimandritul Siluan îşi aminteşte cum a început reconstrucţia sfântului locaş: „Până în anul 2002, în incinta bisericii era depozitul spitalului. Am scos vreo opt maşini mari încărcate cu gunoi. Reconstrucţia am început-o cu propriile puteri, apoi a aderat şi administraţia raionului Orhei. Mai târziu, ne-a ajutat statul, businessmenii şi unele întreprinderi” În 2002, părintele Siluan este numit şeful Departamentului mănăstiri şi viaţă monahală din cadrul Mitropoliei Chişinăului şi a întregii Moldove. La 30 decembrie 2010, printr-un decret al ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, arhimandritul Siluan, stareţul mănăstirii Curchi şi exarhul mănăstirilor din Moldova, a fost numit protopop de Orhei. Recent, arhimandritului Siluan (Şalaru), exarh al mănăstirilor din Moldova, printrun decret prezidenţial, i-a fost conferit titlul onorific Om emerit. Această înaltă distincţie i-a fost acordată în semn de recunoaştere a meritelor Preacucernicului părinte pe tărâmul credinţei creştine.

Kiril al Rusiei ține o slujbă la Curchi

Istoria Mănăstirii Curchi

Mănăstirea Curchi este o mănăstire de călugări din Republica Moldova, una din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene. Este situată în Codrii Orheiului, pe teritoriul satului Curchi, raionul Orhei. Ca ansamblu arhitectural s-a constituit în secolele XVIII – XIX. Este compusă din cinci biserici, două clădiri cu chilii, stăreție, mai multe încăperi auxiliare livadă, un schit cu arhondaric aflat la 500 m de Mănăstire și un bazin de piatra. Biserica "Nașterea Maicii Domnului", construită în 1775 de către Iordache Curchi, este un exemplu de stil neobizantin, iar biserica "Sf. Nicolae" (1808 – 1810) este construită în stilul clasicismului cu elemente de baroc. Tot ansamblul e înconjurat de un zid înalt de piatră. În perioada sovietică mănăstirea a fost transformată în spital de psihiatrie. În urma teleradiomaratonului, desfășurat de Compania Publică "Teleradio Moldova" la anul 2006, a început renovarea Mănăstirii Curchi. Despre starea de dinaintea Mănăstirii, dar și despre procesul de restaurare, au fost turnate mai multe filme. Câteva dintre ele sunt semnate de Iulian Proca, moderatorul telemaratonului desfășurat de "Teleradio Moldova" la 1 martie 2006. Toate edificiile mănăstirii care se aflau în stare avariată, au fost readuse la normal și astăzi se muncește la definitivarea ultimelor clădiri ce urmează a fi date în exploatare către anul 2010. Pe teritoriul Mănăstirii viețuiesc circa 30 de călugări, dar numărul crește pe zi ce trece. 




Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *