Blestemul moldovenilor traficați pentru cerșit
Moldovenii pleacă peste hotare în căutarea unei vieți mai bune, dar acolo ajung să stea cu mâna întinsă pentru „stăpâni”.
Motivele pentru care concetățenii noștri aleg să meargă în lumea mare sunt sărăcia și nevoile pe care le întâmpină acasă. Se știe că în țările estice un procent semnificativ de femei ajung victime ale traficului de persoane. Acestea sunt vizate de traficanți pentru că fac parte din una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale. Multe tinere își doresc un trai mai bun și cred în ofertele apărute peste noapte și în „poveștile de succes” pe care le aud de la recrutori. De aceea majoritatea femeilor traficate au vârste cuprinse între 16 și 30 de ani.
Se întâlnesc și cazuri când oamenii sunt transportați peste hotare împotriva voinței lor. Într-o situație asemănătoare a ajuns și Nadejda. Moldoveanca a trecut printr-un adevărat calvar, fiind obligată să cerșească în diferite orașe din Rusia mai mulți ani la rând, indiferent de anotimp.
Soțul a impus-o să cerșească alături de propriii copii
În anul 2011, la Centrul „La Strada” a telefonat o tânără pe nume Nadejda care a povestit că a ajuns victima traficanților de persoane și a fost obligată să cerșească în Federația Rusă. Potrivit victimei, la 17 ani ea a născut primul său copil, iar la insistența soțului, care este de etnie romă, a fost nevoită să meargă „la Moscova”. Acolo bărbatul și-a obligat soția să iasă cu bebelușul în stradă și să cerșească bani. După o perioadă de timp femeia a fost reținută de poliție și chiar dacă le-a mărturisit oamenilor legii că este impusă să practice această „meserie”, oricum i-a fost luat copilul. Ca rezultat, micuțul a ajuns într-un centru special, iar polițiștii i-au spus femeii că nu-l va putea lua înapoi până nu-și va găsi un loc de muncă.
Istoria tinerei mămici nu se oprește aici. Mai târziu, Nadejda a născut și o fetiță, iar scenariul s-a repetat practic cu exactitate, doar că de această dată copila a fost dusă într-un alt oraș și i s-a comunicat că se pregătesc documentele pentru ca micuța să fie adoptată de alte persoane. La scurt timp moldoveanca a reușit să-și ia primul copil înapoi, dar a fost obligată să cerşească în continuare, iar banii primiţi îi erau luaţi ca plată pentru chirie de către stăpânii apartamentului unde locuia. Disperată, Nadejda s-a adresat la linia fierbinte a Centrului „La Strada” și a solicitat ajutor pentru ca să-și poată recupera fetița. Specialiștii au încercat să păstreze legătura cu ea, dar după acest apel femeia a dispărut. Ulterior s-a aflat că victima a fost deportată din Federația Rusă și a revenit acasă cu băiatul ei cel mai mare, care avea deja 11 ani. Liniștea însă nu a durat mult, pentru că soțul a forțat-o să se întoarcă înapoi la cerșit. Nadejda spune că dacă ar fi refuzat risca să fie omorâtă în bătaie. Prin urmare, copilul i-a rămas în R. Moldova în grija rudelor soțului, care, la fel, sunt de etnie romă și nu-i permiteau băiatului să frecventeze școala și îl obligau să muncească zilnic. Nadejda a cerșit o perioadă prin vagoanele metroului, dar într-un final a fost readusă în țară cu ajutorul Ambasadei R. Moldova în Rusia, OIM și CCTP. Câteva persoane implicate în acest caz au fost arestate. Despre fiica ei așa și nu se știe nimic.
Polițiștii nu le pot interzice să cerșească
Cele mai recente date arată că moldovenii sunt traficați nu doar peste hotare, dar și în interiorul țării. În urma unei observații simple, în locurile cele mai aglomerate din capitală, putem identifica zeci de cerșetori. Potrivit polițiștilor, unii dintre ei „lucrează” independent, iar alții au supraveghetori și respectiv lucrează pentru cineva cu scopul de a-i aduce profit. Oamenii legii susțin că este dificil să identifici persoanele care sunt impuse să practice această „meserie” atâta timp cât ei nu depun o plângere la poliție.
Potrivit legislației R. Moldova, cerșitul nu contravine legii și prin urmare nu există bază legală pentru ca polițiștii să le interzică oamenilor să cerșească. Logica este următoarea, nimeni nu-i impune pe trecători să le dea bani, totul se face doar din milă. Legea prevede pedepse doar pentru antrenarea minorilor în cerşit sau pentru persoanele sau grupările care organizează cerşetoria. Prin urmare, „dacă vedeți că o femeie care cerșește cu un copil în brațe, puteți alerta poliția”, spun juriștii.
Crește numărul de persoane traficate pentru cerșit
Numărul persoanelor care au fost traficate și impuse să cerșească a fost în creștere în anul 2013. Potrivit unui raport al Inspectoratului General al Poliției (IGP), dacă în anul 2013 au fost înregistrate 12 victime, în anul curent numărul acestora se ridică deja la 21. Principala ţară de destinaţie pentru victimele exploatate la cerşit a fost Federaţia Rusă. Aici au fost traficate 20 de persoane. În Ucraina a ajuns o persoană. Cele mai multe victime care au fost obligate să cerșească sunt femei – 15 la număr. Doar o singură persoană dintre acestea avea handicap, restul erau sănătoase.
Conform statisticilor, majoritatea victimelor traficanţilor de persoane au un nivel de educaţie scăzut. Distribuția pe gen, în anul 2013, arată că circa 70 la sută din acestea sunt de gen feminin. Repartiția pe vârstă arată că puțin peste 50 la sută dintre victime erau majore când au fost traficate.
Notă: Cu scopul de a nu divulga identitatea victimei, prenumele ei a fost modificat.