CSI / Rusia

(Bloomberg) Dragoste, război și ruble. La ce ne mai putem aștepta anul acesta de la Vladimir Putin?

Dincolo de temele generale privind situaţia economică a ţării, criză din Ucraina şi relaţiile cu Occidentul, jurnaliştii au beneficiat şi de detalii intime din viaţă preşedintelui rus. Nu e de mirare că, joi, 17 decembrie, toată lumea aşteaptă cu nerăbdare discursul de anul acesta al lui Vladimir Putin, remarcă Bloomberg.

Un an greu

Pentru ruşi, 2015 a fost un an dificil. Rublă a întregistrat doar câteva sesiuni de apreciere în faţă dolarului, dar a plonjat din nou cu 6 procente pe ultimul trimestru, în faţă monedei americane.

Ameninţarea teroristă este mai apăsătoarea că oricând, după ce Moscova a decis, la sfârşitul lunii septembrie, să se implice în războiul civil din Siria, luând la ţintă şi poziţiile grupării jihadiste Daesh (Statul Islamic).

Criza din Ucraina s-a diminuat doar aparent, Rusia fiind în continuare suspectată că alimentează cu trupe şi armament poziţiile separatiştilor din estul ţării, iar noi tensiuni au apărut şi în relaţia dintre Moscova şi Ankara. Nivelul de trăi al ruşilor a scăzut dramatic pe fondul prăbuşirii preţului petrolului sub pragul de 40 de dolari, populaţia pregătindu-se să între în al doilea an de recesiune economică.

Pe scurt, Putin are destule motive să fie vorbăreţ şi anul acesta, de puterea să de convingere depinzând şi scorul pe care urmează să-l obţină anul viitor în alegerile prezidenţiale.

Chin economic

Situaţia economică de acum a Rusiei este cea mai rea din ultimii 16 ani, de când Vladimir Putin s-a instalat la putere. Nivelul inflaţiei a ajuns la 15% în luna noiembrie, rublă se scufundă încet, dar sigur în faţă dolarului, iar salariile au scăzut la nivelul anului 1999. Experţii Băncii Mondiale au prognozat o creştere a ratei sărăciei în Rusia nemaintalnita din perioada crizei financiare din 1998-1999.

În cadrul conferinţei de anul trecut, Putin a anunţat că perioada de recesiune s-ar putea întinde pe doi ani şi ar putea să le reamintească ruşilor de acele vorbe, asigurându-i în continuare că punctul critic a fost depăşit.

Siria şi terorismul

Putin a împins Rusia în fruntea ofensivei antitero din Siria prin bombardarea masivă a poziţiilor ISIL şi a altor grupări teroriste din regiune încă din 30 septembrie. Imaginile filmate în timpul raidurilor aeriene l-au ajutat pe Putin să-şi menţină popularitatea, în vreme ce Kremlinul şi-a mai umflat încă o dată muşchii în faţă Washingtonului pe tema menţinerii dictatorului sirian Bashar al-Assad la putere.

Ameninţarea teroristă planează acum şi asupra Rusiei, iar prăbuşirea avionului de pasageri deasupra peninsulei Sinai, atentat revendicat de teroriştii Statului Islamic, arată cât de serioasă este această provocare.

Putin are la îndemână un precedent în războiul împotriva cecenilor de acum 15 ani şi de această dată poate să-i asigure pe ruşi că forţele de securitate ale ţării sunt mai bine pregătite pentru a răspunde unei astfel de ameninţări.

Problema turcească

După ce aviaţia militară din Turcia a doborât un avion de vânătoare rusesc la graniţa cu Siria, Putin a ieşit la rampă pentru a califică gestul Ankarei drept "o lovitură pe la spate". În discursul anual este de aşteptat că şeful statului să lanseze alte critici împotriva Turciei pentru a consolida măsură de embargo impusă anumitor produse din Turcia şi a menţine interdicţia impusă cetăţenilor ruşi de a călători în scop turistic în această ţară.

Criză ucraineană

Turcia poate că a înlocuit Ucraina în ceea ce priveşte propagandă "vecinului cel rău" a Kremlinului, însă Putin are motive de nervozitate ori de câte ori se gândeşte la Kiev. Problema datoriei de 3 miliarde de dolari pe care Ucraina o înregistrează faţă de Moscova urmează să fie judecată într-o curte de justiţie din Londra, iar sancţiunile dictate de UE şi SUA pe tema amestecului Rusiei în criză ucraineană ar putea fi prelungite.

Dragoste de ţar

"Iubesc şi sunt iubit", s-a confesat anul trecut Vladimir Putin presei din toată lumea. Să nu ne lăsăm înşelaţi, însă! Dincolo de viaţă amoroasă, Putin rămâne un preşedinte autoritar, iar puterea să este exercitată în special asupra liderilor regionali din Federaţia Rusă.

"Ţarului" de la Kremlin îi place să joace cartea populismului şi să înfiereze eşecurile înregistrate de autorităţile regionale în implementarea diverselor programe publice, iar tonul de anul acesta nu va diferi cu mult faţă de cel din anii precedent.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *