BNM: Deprecierea monedei naționale accentuează presiunile inflaționiste
Balanța riscurilor pe termen mediu la adresa inflației este afectată de un șir complex de factori externi și interni.
Activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, induc riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin intermediul canalului comerțului extern și al remiterilor populației. Acest fapt poate influența dinamica ratei de schimb a monedei naționale față de valutele străine și, ulterior, evoluția inflației. Escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaționiste suplimentare.
Deprecierea monedei naționale de la începutul anului curent accentuează presiunile inflaționiste, care în perioadele următoare, va fi simțită prin prețurile bunurilor importate și prin tarifele la serviciile reglementate.
Prețurile la produsele alimentare în luna de referință s-au majorat cu 1.3 la sută față de nivelul lunii precedente, ca urmare a creșterii prețurilor la fructe proaspete cu 6.8 la sută, la zahăr cu 5.3 la sută, la legume proaspete cu 4.4 la sută, la băuturi nealcoolice cu 3.4 la sută, la cartofi cu 3.2 la sută, la pește și conserve din pește cu 2.7 la sută și la produse de morărit și panificație cu 1.6 la sută. Totodată, aceste majorări au fost atenuate de diminuarea prețurilor la ouă cu 20.9 la sută.
În luna martie 2015, prețurile la combustibili s-au majorat cu 0.6 la sută comparativ cu luna precedentă. Dinamica ascendentă a acestora a fost influențată de creșterea prețurilor la carburanți cu 2.1 la sută, ca rezultat al majorărilor de prețuri la benzină și motorină efectuate de companiile petroliere în luna februarie. Totodată, prețurile la gazul din butelii au înregistrat o diminuare de 0.8 la sută. În același timp, prețurile la cărbune de pământ, lemne pentru foc și combustibil lichid au rămas la nivelul lunii precedente.
BNM va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile interne și cele ale mediului economic internațional, inclusiv dinamica privind consumul populației, remiterile, indicatorii pieței valutare și modificarea condițiilor de comerț extern, astfel încît, prin flexibilitatea cadrului operațional specific strategiei de țintire a inflației, să asigure menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu.
Sursa: Timpul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!