Politică

Boala lui Roşca a recidivat

În diferite situaţii, la limita normalităţii şi a legalităţii, politicienii „fac apel” la puritatea copiilor, folosindu-le imaginea în scopuri politice. Metoda prinde bine la public. Roşca ştie bine acest lucru, de aceea, la mitingul de duminică, a apărut în faţa mulţimii cu o fetiţă în braţe. În 2003, el apărea cu fiica sa în braţe, căreia îi spunea că lucrează la „jos comuniştii”. Acum, când fiica sa a crescut şi el a trecut cu lucrul la „jos Aliansul”, Roşca a găsit alt copil pentru a… sensibiliza masele…

Roşca nu este la prima experienţă de acest fel – nu o dată a fost numit „pedofil politic”. Expresia, de fapt, nu vine din gura presei, ci din partea liderului comunist Vladimir Voronin. În noiembrie 2003, acesta îl acuza pe Iurie Roşca, în cadrul unui interviu la „Moldova 1”, că practică „pedofilia politică”, implicând tinerii în activităţile de protest din Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). Pe atunci se protesta faţă de memorandumul Kozak… În 2012, proaspăt revenit din umbra politică, Roşca a făcut iarăşi apel la cea mai ieftină modalitate de PR – prezenţa copiilor la manifestaţiile organizate de el. După cum puteţi vedea din imaginile alăturate, în capul mulţimii merge o fetiţă, ce cară după sine un drapel. Alte câteva secvenţe îl înfăţişează pe fostul lider PPCD cu acelaşi copil în braţe, rostind la microfon discursuri înflăcărate. Este inacceptabil ceea ce se întâmplă, ne spun reprezentanţii ONG-urilor care apără drepturile copiilor, dar care sunt mai mult cu mâinile legate. Legi care interzic expres implicarea minorilor în activităţi politice în RM nu există, exceptând nişte prevederi foarte vagi care nu au puterea de a-i trage la răspundere pe cei ce-şi fac bani şi imagine cu copiii de mână la proteste.

Opinia experţilor: Nu există cadru legislativ pentru a stopa asemenea fenomene

Ion Guzun,
coordonator programe, Centrul de Resurse Juridice

Legea privind întrunirile stabileşte vârsta doar pentru organizatori – să nu fie nu mai mici de 14 ani şi să organizeze întruniri doar cu persoane care au capacitate deplină de exerciţiu. Mai mult, toţi participanţii trebuie să vină benevol. Totuşi, consider că implicarea minorilor în astfel de acţiuni sunt ilegale, chiar dacă ei vin cu părinţii. Evident, participarea şi încurajarea participării minorilor este utilizată pentru a sensibiliza opinia publică. Nu pun la îndoială abilităţile organizatorilor de a conduce o mulţime şi de a asigura ca o întrunire paşnică să nu treacă într-una violentă, totuşi, în altercaţiile ce au avut loc in timpul întrunirilor (de ex., protestele studenţilor din 2000-2001, din 7 aprilie 2009 ş.a.) au avut de suferit anume minorii.

Mariana Ianachevici,
vicepreşedinta Asociaţiei obşteşti „AVE COPIII” în Moldova, preşedinta Alianţei ONG-urilor active în domeniul protecţiei sociale a copilului şi familiei

Din păcate, RM este la etapa când abia îşi pune întrebări – dacă e bine sau nu acest lucru. De asemenea, regretabil e faptul că ne punem întrebările o dată sau de două ori în an, atunci când au loc campanii electorale sau proteste. În rest, problema rămâne în umbră… Organizaţiile nonguvernamentale au încercat să atragă atenţia asupra exploatării minorilor în diferite activităţi pentru maturi, inclusiv politice, în primăvara anului trecut, în plină campanie electorală. RM însă nu are cadru legal care să prevadă expres că utilizarea imaginii copiilor contravine legii, cu atât mai puţin nu putem afla dacă poate fi tras la răspundere cel care utilizează imaginile copiilor în acţiuni de masă. Este inadmisibil ce se întâmplă, dar, din păcate, la noi principiul „e copilul meu, fac ce vreau cu el” încă predomină, iar autorităţile nu au instrumente de evaluare a acestor situaţii şi de pedepsire a celor ce implică minorii în activitatea politică. Astfel, mâine, Roşca sau oricine altcineva ar putea să spună că micuţa din imagini este nepoţica sau fiica sa… Cel mai grav este că, pe moment, minorii nu realizează nimic din toate ce se întâmplă, în timp însă această experienţă se poate transforma într-o traumă, care le poate schimba viaţa pentru totdeauna. În acelaşi timp, nu este bine să se confunde participarea copiilor şi tinerilor la viaţa publică, acesta fiind un exerciţiu asumat şi înţeles de copii.

Se interzice implicarea copiilor în activitatea politică şi asocierea lor în partide politice.Articolul 13, punctul trei (3) din Legea privind drepturile copilului Nr.338-XIII din 15.12.94, „Monitorul Oficial al RM” nr.13/127 din 02.03.1995

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *