Actualitate

Bogumil Luft: „Ne dorim o Europă deschisă spre colaborare”

– Domnule Ambasador, ce rol îşi propune să joace Polonia în UE în perioada iulie-decembrie 2011?
– Aş vrea pentru început să fac o precizare. În mod concret, Polonia preia conducerea Consiliului Uniunii Europene, care este organul principal de decizie al Uniunii şi se convoacă în funcţie de problemele discutate, iar în componenţa lui intră miniştrii Afacerilor Externe sau miniştrii altor resorturi ale ţărilor membre. Ţara care preia, prin rotaţie, conducerea Consiliului UE organizează lucrările acestuia, stabileşte agenda şi prezidează discuţiile miniştrilor. Organizează de asemenea multe alte întâlniri şi conferinţe la diferite niveluri, mai ales în propria ţară.

– Care sunt priorităţile de care se va conduce Polonia la preşedinţia UE?
– Sunt trei sfere de care Polonia se va ocupa în mod special în următoarele şase luni. Este vorba, înainte de toate, de sporirea capacităţii de cooperarea aprofundată între statele-membre pentru a accelera ritmul de dezvoltare a Europei. Desigur, în contextul efectelor crizei economice care se mai resimt, e nevoie de reforme social-economice şi stabilizarea finanţelor publice. A doua prioritate a preşedinţiei polone se referă la conceptul securităţii. La acest capitol, vom sprijini colaborarea întregii Uniuni pentru a spori securitatea energetică. Totodată, vom crea modalităţi de colaborare militară şi ne-militară, în vederea consolidării securităţii propriu-zise a spaţiului european, precum şi capacităţi de a înfrunta situaţii de criză. A treia sferă prioritară pentru Polonia va fi politica de vecinătate în cele două direcţii: sudică şi estică. Noi ne dorim o Europă deschisă spre colaborare. În ultimele luni, după cum se ştie, în Africa de Nord s-au petrecut evenimente destul de dramatice, care ne dau totuşi speranţa că reformele democratice vor apropia statele din această regiune de Europa. De aceea, este important ca, în timpul preşedinţiei noastre, Uniunea să ajute energic la desfăşurarea proceselor de democratizare în Africa de Nord.

Nu mai puţin importantă rămâne cealaltă direcţie a politicii de vecinătate, realizată prin intermediul Parteneriatului Estic, ce include şase state, inclusiv Republica Moldova. Vreau să anunţ că, în septembrie, la Varşovia se va desfăşura un summit al Parteneriatului Estic, prin care vrem să dăm un nou suflu acestui dialog. De asemenea, este foarte importantă stabilirea unei colaborări productive cu Rusia şi promovarea unei politici comune a Uniunii Europene la forumul internaţional.

– Chiar dacă Parteneriatul Estic a fost prioritar pentru Polonia, nu va fi reorientă atenţia polonezilor mai mult spre hotarele de sud ale Europei, în contextul transformărilor din Africa de Nord?
– Uniunea Europeană, ca un tot întreg, încearcă să aibă o politică externă comună. Statul care exercită preşedinţia Consiliului Uniunii Europene gândeşte în categoriile întregii comunităţi. Din acest punct de vedere, este evident că ambele direcţii ale politicii de vecinătate sunt la fel importante pentru noi.

– Cum ar putea autorităţile de la Varşovia să profite de situaţia în care la conducerea Parlamentului European se află un polonez, Jerzy Buzek, iar preşedinţia Consiliului European este exercitată de Polonia?
– Parlamentul European a obţinut un rol mult mai mare după adoptarea Tratatului de la Lisabona. Dacă e să mă întreb cum am putea să folosim aceste împrejurări, voi spune că polonezii sunt, conform unor studii, cei mai mari adepţi ai integrării europene. Asta înseamnă că vrem să consolidăm UE, vrem să gândim în categoriile unui tot întreg. Credem că aprofundarea cooperării în cadrul UE e modul cel mai sigur pentru noi de a ne asigura securitatea şi bunăstarea. Ne dorim să contribuim la crearea unei comunităţi europene mai solidare, puternice şi unite. Doar făcând parte dintr-o uniune puternică, avem mai multe posibilităţi să ne apărăm interesele.

– Cum ar putea R. Moldova să se apropie mai mult de Uniunea Europeană?
– În acest moment, RM se bucură de simpatie în UE, şi nu mă refer doar la Polonia. Un aspect important rămâne realizarea intensivă a reformelor. Şi aici aş vrea să vă atrag atenţia asupra unui lucru esenţial: reformele dificile pentru societate trebuie să se producă foarte repede, pentru ca să fie eficiente.

– Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim o preşedinţie cu succes!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *