Social

BOICOT LACTATELOR RUSEȘTI: „Imun C” vs. „Имунеле”

Mai mult, la fel ca în multe alte domenii ale industriei alimentare, și nu doar, unele produse de marcă internațională aparțin filialelor rusești.

Pe lângă laptele, brânzeturile, iaurtul și smântâna produsele de„ JLC”, „Alba”, „Inlac” sau „Lapmol” – principalele companii autohtone din industria lactatelor -, mereu se găsesc, în special în marketurile mari, lactate rusești.

„Чудо”, una dintre cele mai populare mărci de iaurt și deserturi lactate din Rusia, a apărut pe piață în 1998. Gama de produse începe de la iaurt de băut, brânză, deserturi până la cocktail-uri și brânzici. Aceasta aparține holdingului „Wimm-Bill-Dann”, din grupul de companii PepsiCo. Holdingul are mai mult de 30 de unități de producție în Rusia și celelalte țări CSI.

O altă marcă care aparține aceluiași holding este „Домик в деревне”, lansată în anul 1997. Sub această marcă se produce chefir, lapte bătut, iaurt, smântână, brânză de vaci granulată și lapte acru.


„Имунеле”, marcă de aceeași mamă ca cele de mai sus, a fost lansată în 2003. Este vorba de un produs care ar consolida sistemul imunitar, prin intermediul unor bacterii lactice, vitamine și minerale. În aceeași categorie este și marca „БиоМакс”, creată în 1999. Sub acest brand sunt produse iaurturi, chefir, lapte și deserturi cu brânză.

„Агуша”, soră cu cele de mai sus, este primul brand de produse alimentare pentru copii de 0-3 ani, înregistrat oficial în Rusia în 2001. În gama sa se găsește lapte, chefir, iaurt, unt, băuturi din lapte, sucuri, băuturi din fructe, piureuri, cereale și amestecuri de lapte. Acestea sunt produse în fabrici din Moscova, Sankt Petersburg, Ural și Siberia.

Cea mai interesantă istorie o are, însă, marca „Весёлый Молочник”, care își are originile „chiar din cea mai de Nord regiune a Rusiei – Siberia”, scrie cu mândrie compania. Producerea a început, inițial, în fabrici din Novosibirsk și Vladivostok. Acum, sub această marcă, sunt produse lapte pasteurizat, lapte UHT, iaurt, brânză de vaci, smântână.

Avem lactate și în R. Moldova

Totuși, aceste produse lactate din Federația Rusă sunt în totalitate fabricate și de cele autohtone. Mai mult, „JLC”, unul dintre cei mai importanţi operatori din industria de lactate, format în anul 2004, în baza asocierii societăţilor pe acţiuni „Frigo” şi „Lapte”, este și cea mai mare întreprindere de prelucrare a laptelui şi cel mai mare exportator de produse lactate din Republica Moldova.

În același timp, produsele lactate „Alba”, unul dintre cei mai importanţi agenţi economici din ramura de prelucrare a laptelui din ţară, cu o pondere de circa 30% din piaţa internă, sunt recunoscute chiar şi pe pieţele externe din Rusia şi Belarus. Întreprinderea autohtonă „InLaC” exportă circa 40% din volumul global al producţiei, preponderent în ţările arabe.

Compania „Lapmol” a fost iniţial concepută ca o companie de distribuire a produselor lactate ale producătorilor locali. În prezent, „Lapmol” întruneşte combinatul de fabricare a produselor lactate, situat în or. Călăraşi, şi combinatul de fabricare a untului din or. Lipcani. În afară de fabricarea produselor lactate, „Lapmol” este şi distribuitorul oficial în Republica Moldova al produselor Danone şi al brânzeturilor sub marca comercială „Molkerei Ammerland”, Germania.

Producţia de lapte reprezintă unul dintre cele mai importante sectoare ale agriculturii Republicii Moldova şi al doilea după importanţă în producţia animalieră.

Atenție la produsele ale căror producător-mamă sunt țări europene, însă au fabrică de producere în Rusia, precum „Parmalat”, „Danone” (Rastiska), „Hochland”, „Ehrmann”, „Philadelphia”, „Campina”. Nu le cumpărați dacă codul de bare al acestora începe cu cifrele „46”.

    

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *