ActualitateExterne

Boicotul la adresa Ungariei se extinde

Boicotul la adresa reuniunilor organizate de Ungaria se extinde. Estonia a devenit cel mai recent stat membru al Uniunii Europene care s-a alăturat boicotului la adresa preşedinţiei ungare a Consiliului UE sub conducerea prim-ministrului Viktor Orban, ceea ce înseamnă că nu va trimite pentru moment miniştri să participe la reuniunile UE găzduite de Ungaria, relatează dpa, potrivit Agerpres.

“Ungaria a abuzat de rolul său la preşedinţia UE prin acţiunile sale, subminându-i grav credibilitatea”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al guvernului de la Tallinn la postul naţional de radio estonian.

Ungaria deţine în prezent preşedinţia rotativă de şase luni a Consiliului UE. Printre altele, acest lucru înseamnă că Budapesta este responsabilă pentru găzduirea unei serii de reuniuni ministeriale informale în această perioadă.

Orban a fost criticat de alte state din UE pentru deplasările la Moscova şi Beijing, precum şi pentru o vizită la candidatul prezidenţial american Donald Trump.

Suedia şi Lituania au devenit primele ţări care au anunţat că nu vor trimite miniştri pentru a participa la întâlnirile din Ungaria, în timp ce Letonia a declarat că va decide de la caz la caz.

Estonia va continua să participe la reuniunile oficiale ale UE care vor avea loc la Bruxelles, potrivit purtătorului de cuvânt.

Orban a făcut o călătorie surpriză la Moscova în iulie, într-o “misiune de pace” autoproclamată pentru a purta discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, stârnind furia altor state ale UE, inclusiv Estonia, care este considerată unul dintre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei.

După vizită, şeful diplomaţiei UE, Josep Borell, a anunţat boicotarea unei întâlniri planificate a miniştrilor de externe la Budapesta. În schimb, miniştrii s-au întâlnit joi la Bruxelles.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *