Femeia

Boli „de oficiu”

Soare. Caniculă. Birou. Aer condiţionat. Iată cel puţin patru explicaţii pentru un strănut neaşteptat, nas înfundat, gât şi ochi roşii. Specialiştii atenţionează că aerul condiţionat acutizează bolile cronice şi le provoacă pe cele la care sunteţi predispus. Însă, de fapt, vina nu e a aerului condiţionat, ci a modului în care exploatăm climatizorul zi de zi.

Răceala, angina, pneumonia

Pe căldura de afară, fiecare intrând în birou, în primul rând, apăsă pe butonul „start” al climatizorului şi doar apoi include calculatorul. Fără măcar să-și dea seama că aerul înviorător îl poate face pe oricine cu un certificat medical pe termen lung. Situaţia poate fi şi mai pesimistă în cazul în care se iese repetat din biroul aerisit şi se interacţionează cu aerul fierbinte de afară.

La momentul actual, cauza răcelii, anginei şi chiar a pneumoniei nu e climatizorul propriu-zis, ci diferenţa mare de temperatură.
Amplasarea incorectă a aparatului de aer condiţionat poate avea un impact negativ direct asupra coloanei vertebrale şi a gâtului, aşa că aveţi grijă ca la locul de muncă să nu staţi în curent.

O altă pagubă este montarea unui climatizor acasă sau în maşină. Acesta ne transformă în nişte „plante de seră”. Organismul se deprinde ca funcţia de termoreglare să fie exercitată de sursele externe şi uită să se „includă” când noi ieşim din zona de acţiune a climatizorului. Astfel, noi singuri ne distrugem imunitatea fără milă.

Sindromul ochilor roşii

Majoritatea oamenilor observă la sfârşitul zilei de muncă faptul că li s-au înroşit ochii. Acest lucru la fel e o consecinţă a acțiunii climatizorului. Din cauza lui, scade umiditatea aerului din încăpere, ceea ce afectează ochii. Iar prin faptul că ştergem ochii cu mâinile provocând diverse infecţii, se acutizează problemele respective. Aşa că conjunctivita este pe deplin o boală de birou.

Atenţie – alergia!

Dacă în biroul dvs. stă un aparat de aer condiţionat care nu a fost curăţat niciodată de praf, atunci nu vă fie de mirare dacă cel puţin o jumătate din colegii cu care lucrați au nasul înfundat şi tuse. Alergia de oficiu apare acolo unde particulele mici din imprimante, scanere şi alte dispozitive moderne circulă prin birou cu ajutorul aerului condiționat, așezându-se noaptea pe mobilier și pe podea. Deci, orice aparat de aer condiționat trebuie curățat măcar de două ori pe an.

Tehnica de securitate

Prezența unui climatizor în birou poate fi și cauza unor certuri dintre cei care „mereu îngheață” și cei cărora „mereu le este cald”. Însă dacă vorbim de regulile de exploatare, atunci ele sunt foarte simple:

1. Climatizorul trebuie să fie montat de un specialist în funcție de necesitățile încăperii. De exemplu, nu se recomandă amplasarea unui climatizor puternic în camere mici și un climatizor mai slab în camere mari. Schema de circulare a aerului trebuie să fie proiectată de un specialist ținând cont de amplasarea mobilierului.
2. Diferența de temperatură din birou și afară nu trebuie să depășească limita de 10 grade.
3. Închideți climatizorul cu 10-15 minute înainte să ieșiți afară, pentru ca organismul să reușească să se adapteze.
4. Măcar înainte de fiecare sezon curățați climatizorul și schimbați filtrele.
Nu vă fie frică de climatizoare. Mai bine învățați cum să le exploatați corect în viitor.

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *