Economie

BOMBĂ pe piața energetică: UE vrea să exploateze gaze de şist fără consultarea populaţiei. Decizie ISTORICĂ în România: gazele de șist NU SUNT ale statului – unii țărani pot deveni milionari

Ambasadorii statelor membre ale UE s-au reunit la 20 decembrie, în cadrul Comitetului COREPER I, şi au autorizat Preşedinţia Consiliului UE să transmită Parlamentului European o scrisoare conform primei lecturi legislative în ce priveşte o propunere a Comisiei Europene de revizuire a Directivei UE privind Evaluarea Impactului asupra Mediului (EIA).

Se doreşte modificarea Directivei privind Impactul de Mediu, astfel încât companiile extractoare de gaze şi petrol de şist în UE să aibă mult mai multe beneficii.

Noile reglementări propuse exclud evaluarea sistematică a impactului de mediu şi, în acelaşi timp, elimină recomandarea potrivit căreia companiile sunt nevoite să informeze în avans comunităţile care urmează să fie afectate de exploatare şi să obţină un aviz pozitiv de la instituţiile centrale şi locale. Conform naturalgaseurope.com, reprezentanţii statelor membre ale UE au căzut de acord "să meargă mai departe cu noua reglementare în privinţa evaluării impactului explorării gazelor şi petrolului asupra mediului, fără să se citeze în mod special evaluarea obligatorie a impactului proiectelor pentru gaze de şist, aşa cum recomandase o comisie a Parlamentului European".
Ambasadorii au decis practic să nu ia în considerare doua amendamente aduse de europarlametari privind proiectul de directivă iniţiat de Comisia Europeană, scrie Revista22.

(ANALIZĂ) România vrea și independență energetică, și ecologie: Locul TREI în europa DUPĂ REZERVELE DE GAZ de ȘIST

În cadrul primului amendament se prevede că "în conformitate cu principiul precauţiei", proiectele privind gazele de şist şi petrolul de şist, gazele din formaţiuni compacte şi metanul din straturile de cărbune "să fie supuse în mod sistematic evaluării impactului asupra mediului". Un alt amendament face referire la tipurile de proiecte pentru care sunt necesare informări intense ale comunităţilor locale şi uneori chiar ale comunităţilor statelor vecine care ar putea fi afectate de acele proiecte, şi totodată obligativitatea cererii uni aviz de la toate institutiile centrale şi locale relevante. Astfel, amendamentul introducea pe lista proiectelor cu restricţii "explorarea, limitată la etapa ce implică utilizarea fracturării hidraulice, şi extracţia ţiţeiului şi/sau a gazelor naturale capturate în straturi de şist care conţin gaz sau în alte formaţiuni de roci sedimentare cu o permeabilitate şi porozitate egale sau mai mici, indiferent de cantitatea extrasă". Cu alte cuvinte, amendamentul care nu a fost luat în considerare de COREPER ar fi presupus faptul ca, printre altele, statele membre ar fi fost nevoite să ia "măsurile necesare pentru a asigura că autorităţile care ar putea fi interesate de un proiect, prin natura responsabilităţilor lor specifice în materie de mediu, au posibilitatea să emită un aviz cu privire la informaţiile furnizate de iniţiatorul proiectului şi la solicitarea de aprobare de dezvoltare şi în cazul proiectelor privind gazele sau petrolul de şist".

Pentru a intra în vigoare, aceste reglementări vor necesita aprobarea Parlamentului European şi a miniştrilor de Mediu din ţările Uniunii Europene.
 

Tribunalul a decis: gazele nu sunt ale Statului, ci ale tăranilor!

Final de an fierbinte! Decizie istorică: redevențe de miliarde de euro pleacă de la Guvern, la români!

Consiliul Local din comuna Suletea (Vaslui) a interzis, ca si la Pungesti, exploatarea gazelor de sist prin fractionare hidraulica.

Prefectura i-a dat in judecata. Cica:

“statul este singurul subiect de drept care poate avea în proprietate resursele subsolului și singurul care asigura și reglementeaza exploatarea acestora”
“bogatiile subsolului sunt de interes national”

Tribunalul a dat insa DREPTATE TARANILOR:

“Cum gazele de șist nu se regăsesc în Legea petrolului și nici nu au fost declarate de interes național, Consiliul Local avea competența să se pronunțe cu privire la acestea“

“în art.1 al 3. din Legea 238/2004, gazele de șist nu sunt prevăzute, pentru a se putea reține faptul că aparțin statului“.

BRAVO judecatoarei Elena-Gabriela Aionitoaie! O femeie curajoasa si dreapta.

E o decizie istorica.

Pentru prima oara de la venirea comunistilor in 1945, Statul român pierde (legal, la tribunal) controlul asupra resurselor subsolului (fotocopie dupa decizia instantei, in ziarul vasluian Vremea Noua: http://www.vrn.ro/suletea-a-treia-comuna-care-invinge-prefectura-vaslui-in-instanta).

Prin aceasta decizie, Statul se cutremura din temelii: redevente de miliarde de euro vor merge din clipa asta, nu in bugetul Statului (ca sa fie ciordite de partide). Ci in buzunarul amaratilor de tarani din Vaslui, care devin brusc oameni bogati. Si bogati pe drept, nu prin furt!

Iar Vasluiul e doar inceputul.

Nici un proprietar nu poate fi obligat de Stat sa primeasca pe pamantul lui sonde, camioane, explozivi si alte bazaconii. Pentru ca proprietatea e sfanta si garantata prin Constitutie:

Statul n-are nici un drept sa negocieze nici o redeventa! Nici la aur, nici la gaze de sist, nici la petrol. La nimic! Nici cu Gabriel Resources, nici cu OMV, nici cu altcineva.

Pentru ca bogatiile subsolului, in mod normal, nu sunt ale Statului. Sunt ale oamenilor care detin pamanturile. Bogatiile alea nu pot fi exploatate niciodata – decat daca te apuci sa confisti proprietatile oamenilor. Altfel, stai si te uiti la ele!

Goanga cu “interesul” national e o minciuna comunista: ce-i aia, interes national? singurul interes al comunistilor e spaga – si nu e deloc national! E anti-national!

Vrea Chevron, Gazprom, OMV, Gold Corporation (sau oricine) sa scoata gaze, petrol, aur (sau orice), de pe pamantul meu? Pai, sa vina sa vorbeasca cu mine! Nu sa dea spagi la Ponta, ca da degeaba. Ponta nu detine nimic. Guvernul nu detine nimic.

România nu e a Guvernului: e a românilor!

Sursa: yahoo.ro / capitalismpepaine.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *