Actualitate

Bonurile fiscale îți pun în pericol sănătatea. Cum te protejezi

Conform unui studiu recent efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Granada, Spania, se pare că toate bonurile fiscale conțin aproximativ 90% substanțe cancerigene. Aceștia au analizat 112 bonuri fiscale și au descoperit că hârtia „termală” din care sunt fabricate și cerneala care imprimă scrisul pe acestea interacționează, dând naștere unui compus periculos pentru sănătate, bisfenolul A sau, pe scurt, BPA.

„Putem recunoaște ușor acest tip de hârtie, deoarece se înnegrește instantaneu în apropierea unei surse de căldură, cum ar fi, de exemplu, un chibrit aprins”, a afirmat pentru dailymail.co.uk profesorul Nicolás Olea, unul dintre autorii studiului. Mai mult decât atât, cerneala cu care sunt imprimate bonurile fiscale dispare rapid.

Bisfenolul A este foarte periculos, deoarece poate crește riscul de infertilitate, naștere prematură, autism, obezitate, diabet zaharat de tip 2 și boli cardiovasculare.

Pentru a reduce riscul acestor boli grave, nu trebuie să ținem bonurile fiscale în portofel, în geantă sau în mașină. De asemenea, trebuie să evităm ca acestea să intre în contact cu alimentele, avertizează specialiștii.

Bisfenolul A a fost înlocuit treptat de bisfenolul S (BPS), dar specialiștii nu sunt de acord nici cu această substanță, fiindcă nu există diferențe mari între gradele de nocivitate ale celor două.

Specialiștii de la Centrul de Ecologie din Michigan au descoperit în 2018 că persoanele care intră des în contact cu bonurile fiscale, precum casierii, de exemplu, înregistrează valori semnificativ mai mari de BPA și BPS în sânge și urină, față de celelalte grupuri de persoane.

Începând cu anul 2014, autoritățile franceze au luat diverse măsuri cu privire la reducerea utilizării acestui compus chimic în realizarea bonurilor fiscale. De asemenea, autoritățile din Spania au promis eliminarea bisfenolului A din bonurile fiscale până în 2020. Între timp, cetățenii sunt îndemnați să refuze bonurile fiscale de hârtie sau să își ia măsuri de precauție.

https://www.divahair.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *