CSI / Rusia

Boris Raytshuster: Cum funcționează rețeaua partidelor pro-Kremlin din Europa

„Această ştire ne-a amintit de timpurile sovietice – spune în articolul de pe site-ul Focus, ziaristul Boris Raytshuster. Cu toate acestea, spre deosebire de epoca Brejnev, acum Moscova nu cooperează cu stânga, ci cu partidele populiste de dreapta”.

„Acordul semnat de partidul Kremlinului şi FPO este una dintre puţinele dovezi ieşite la suprafaţă a fenomenului pe care Occidentul de mult timp îl pierde din vedere, – spune Raytshuster. – Este vorba despre reţeaua de partide populiste de dreapat pe care o crează Moscova. Acesta acoperă întregul spectru al partidelor europene, începând cu FPO, „Frontul Naţional” din Franţa, „Alternativă pentru Germania” (Alternative für Deutschland / AfD), Partidul Naţional-Democrat al Germaniei, „PEGIDA”, partidul „Jobbik”, din Ungaria şi „Forţă Nouă” cu „Liga Nordului” din Italia.

„Moscova încearcă să ţină totul secret – la fel ca în perioada sovietică. Dar foarte multe dovezi care apar la suprafaţă ne spun că este doar vârful aisbergului”, -susţine Raytshuster. Autorul se referă la împrumutul oferit de una dintre băncile ruse „Frontului Naţional” al lui Marine Le Pen.

„Trebuie să ne întrebăm şi de ce AfD a schimbat dintr-o dată cursul sau şi a îmbrăţişat retorica pro-Kremlin. Cu toate că nu există dovezi concludente, urmele donaţiilor de milioane primite de partid duc la Moscova”, – afirmă autorul.

Conform unui studiu realizat de centrul analitic al centrului Political Capital, realizat în 2014, din cele 24 cele mai influenţe partide europene de dreapta, 15 susţin deschis poziţia pro-Krmelin şi se concentrează pe un singur curs – sub îndrumarea Moscovei în afară UE.

Prima dată, nouă alianţa a Moscovei s-a făcut simţită în timpul conflictului din Ucraina: în martie 2014, Puţin a invitat mai mult de 50 de politicieni din UE, în calitate de „observatori electorali” la referendumul ilegal din Crimeea. „În afară de patru reprezentanţi ai Partidului de Stânga din Germania, toţi ceilaţi „observatori” au reprezentat populiştii de dreapta europeni.

Unul dintre firele din reţea este Centrul Cooperării Continentale de la Munchen. În mod oficial, această organizaţie non-guvernamentală proclamă că scop „eliberarea Europei de hegemonia americană” şi oprirea ”înlocuirii populaţiei europene native cu popoare non-europene”.

Fără probleme financiare, organizaţia are stabilite relaţii strânse cu Moscova – şeful ei este Iuri Köfner, preşedintele Mişcării Eurasiatice fondate de Alexander Dughin, unul dintre ideologilor naţionalismului rusesc. Dughin, un duşman declarat al Europei – este invitat frecvent la evenimentele oficiale ale Kremlinului şi a televiziunilor ruse. El a recunoscut public că: „În Europa, noi suntem sprijiniţi de o putrenica coloana a cincea pro-rusă”.

Dughin colaborează cu un personaj care este considerat finanţatorul „reţelei de dreapta” în Europa – Konstantin Malofeev. „Oligarhul ortodox” nu ascunde scopurile sale: o Uniune Eurasiatică de state condusă de Rusia, unde Biserica Ortodoxă va fi paznicul ordinii morale. La invitaţia lui Malofeev, la Moscova, a venit în vizită unul dintre liderii AfD, Alexander Gauland. Iar organizaţia de tineret a AfD cooperează cu mişcarea de tineret pro-Kremlin din Rusia.

Potrivit analiştilor, Putin are două motive principale pentru a coopera cu partidele de extremă dreapta: În primul rând, această cooperare îl ajută în încercările sale de a diviza UE. În al doilea rând, în ciuda faptului că mulţi stângişti europeni cred în mod eronat că Putin este ”omul lor”, şeful Kremlinului reprezintă în fapt dreapta naţionalistă şi imperialistă – susţine filosoful francez de origine rusă Michel Eltchaninoff în cartea să „În capul lui Putin„.

„Chiar dacă Putin nu este în spatele succesului dreptei populiste din Europa, el contribuie cu siguranţă la acest succes şi are la dispoziţie o varietate de mijloace pentru a o sprijini,” – spune Raytshuster. Autorul aminteşte că guvernul german are temeri legate de o intervenţie activă a Rusiei în campania electorală din Germania, în 2017, pe modelul ”dezinformare şi defăimare” a campaniei din statele Unite ale Americii din 2016. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *