Politică

Boțan despre mitingul din 3 noiembrie: Vor SĂ SE înălbească după ce au făcut unele lucruri urâte

Totuşi, aceasta ar fi trebuit organizată prin metode diferite. Faptul că este organizată de partide politice, denotă un element de neîncredere. De această părere sunt unii analişti politici, invitaţi la emisiunea Politica de la TV7, transmite IPN.

Potrivit analistului politic Alexei Tulbure, parcursul european al Republicii Moldova necesită a fi susţinut, însă de organizarea unor astfel de acţiuni ar fi trebuit să se ocupe societatea civilă sau un comitet organizatoric. Guvernarea nu ar trebui să practice astfel de acţiuni „absurde”, de către aceasta societatea necesită a fi convinsă şi atrasă prin diferite metode, spre exemplu, prin rezultate, consideră analistul politic.

Potrivit analistului politic, Igor Boţan, datele sociologice arată că 50% din populaţie susţine parcursul european al Republicii Moldova, însă partidele politice care organizează această acţiune sunt susţinute de 2 ori mai puţin. „Liderii coaliţiei de la guvernare vor să facă o baie de mulţime, să se scalde şi să se înălbească după ce au făcut unele lucruri urâte”, a spus Igor Boţan. El a adăugat că dacă în prim plan ar fi fost nu partidele de la guvernare, ci premierul Iurie Leancă şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman, acţiunea ar fi fost mai veridică şi ar fi avut un succes mai mare.

Analistul politic Bogdan Ţârdea este de părere că liderii de la guvernare prin acţiunea de la 3 noiembrie vor să demonstreze organelor internaţionale că asocierea cu Uniunea Europeană este susţinută de cetăţeni, însă nu se ştie dacă acest lucru se va reuşi. „Dacă nu se va reuşi ca această acţiune să fie susţinută şi de unele partide extraparlamentare, ar putea apărea unele efecte contradictorii”, a spus el. Bogdan Ţârdea are dubii că oamenii pot fi mobilizaţi timp de 1 săptămână, iar cel mai probabil aceştia ar putea fi mobilizaţi prin intermediul resurselor administrative. „Dacă se va face aşa, putem să ne aşteptăm la un efect invers”, a spus Bogdan Ţârdea. Totodată, acesta consideră că numărul oamenilor care se vor aduna la fel este un factor destul de important. Aceasta va permite contracararea declaraţiilor critice ale comuniştilor la adresa guvernării şi cursului european, promovat de aceasta.

Potrivit analistului politic Viorel Cibotaru oamenii trebuie să decidă individual dacă vin în Piaţa Marii Adunări Naţionale sau nu, iar tentativele prin care funcţionarii publici sunt supuşi unor presiuni pentru a-i aduce, sunt condamnabile, dacă zvonurile privind existenţa unor astfel de tentative sunt adevărate.

Partidele Coaliţiei Pro-Europene vor organiza, duminică, 3 noiembrie acţiunea pro-Moldova, în cadrul căreia cetăţenii îşi vor expune punctul de vedere privind parcursul european al Republicii Moldova.
 
Sursa: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *