Actualitate

Brașov va fi primul mare oraș din România cu transport în comun 100% electric

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a declarat astăzi că Brașovul va fi primul mare oraș din România care va avea un transport în comun 100% electric.
Ministrul Alexe, care a circulat în Brașov cu cel de-al 14-lea autobuz electric din cele 52 finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu, a anunțat cu această ocazie că orașul Brașov va fi primul din România care va avea un transport în comun 100% electric.

Conform oficialului, ținta pentru anul acesta este de 75%, ceea ce înseamnă că, până la finalul anului, transportul în comun din municipiul Brașov se va baza pe 133 de autovehicule 100% full electric. „Mă bucur că Brașovul dă un semnal puternic întregii țări și administrațiilor locale care pot prelua acest model de bună practică. Orice oraș din România poate face asta, mai ales că ieri am lansat în dezbatere publică ghidul prin care finanțăm achiziția de autobuze electrice, hibride sau cu gaz comprimat și tramvaie. Până acum, toate cele 13 autobuze care sunt deja în trafic au făcut peste 110.000 km, iar finanțarea totală se ridică la suma de 109 milioane de lei”, a declarat Costel Alexe.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în dezbatere publică ghidul de finanțare pentru transport public ecologic în aglomerările urbane. Bugetul programului este de 480 milioane lei, prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Prin accesarea acestui program, primăriile vor putea achiziționa mijloace de transport 100% electrice – autobuze electrice, troleibuze, tramvaie, dar și autobuze electric-hibride sau alimentate cu gaz natural comprimat (GNC).

„Dacă primăriile vor da dovadă de responsabilitate și vor accesa integral acești bani, aproximativ 320 de mijloace de transport ecologice vor circula, în viitorul apropiat, pe străzile orașelor din România”, a explicat Costel Alexe.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *