UE / Nato

BREAKING NEWS. Oficial! Finlanda a decis să renunțe la neutralitate și să adere la NATO

Președintele și prim-ministrul Finlandei și-au anunțat joi sprijinul pentru aderarea la NATO, apropiind națiunea nordică, care împarte o graniță de 800 de mile cu Rusia, cu un pas mai aproape de aderarea la alianța militară condusă de SUA.

Declarația de sprijin pentru NATO din partea președintelui Sauli Niinisto și a prim-ministrului Sanna Marin era așteptată, după ce guvernul finlandez a înaintat recent parlamentului țării un raport privind securitatea națională în care a conturat calea spre aderarea la alianță ca una dintre opțiunile Finlandei.

În declarația comună, Niinisto și Marin au spus: „Aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei. Ca membră a NATO, Finlanda ar consolida întreaga alianță de apărare. Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO. Sperăm că pașii naționali mai trebuie să luarea acestei decizii va fi luată rapid în următoarele zile.”

De la invazia rusă a Ucrainei în februarie, sprijinul public pentru aderarea la NATO în Finlanda a crescut de la aproximativ 30% la aproape 80% în unele sondaje.

Odată ce parlamentul a aprobat ideea în principiu și orice alte obstacole legislative interne au fost eliminate, este de așteptat ca NATO să invite Finlanda să negocieze aderarea.

De asemenea, este de așteptat ca Suedia, vecinul de vest al Finlandei, să-și anunțe în curând intenția de a se alătura alianței printr-un proces similar.

Rusia a avertizat ambele țări împotriva aderării la NATO, spunând că vor exista consecințe.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


comentarii

  1. @Timpul deschideți vă rog reacțiile la canalul de pe Telegram și, eventual, comentariile pentru participanți (cu reacții cu tot)

  2. Ma tem ca trenul (Chișinău Bucuresti) a parasit statia…si e gol. Toti cei care puteau si trebuiau sa fie in el – de pe ambele maluri – sunt imprastiati in toate vanturile vestului…ma numar printre ei. E si vina noastra, a celor plecati, pentru ce nenorociri si nelegiuiri se petrec ACASA. Cine a ramas acasa? Ma abtin sa comentez. Basarabia (NU Moldova), nu stiu daca mai poate fi salvata…ma doare ca scriu asta. Am crezut si eu ca un om care a vazut, muncit, studiat (Ivy League!), trait, calatorit in America ar sti ce e de facut odata intors acasa (Si nu mai putin decat de pe prima pozitie in statul acela cu nume fals)…I was so wrong. Real patriots do not get conditioned by their submersion into cultured foreign environments, but by that only IF their initial soul was first forged in the national being. Nu toti Pasoptistii fusesera educati in Franta sau in statele germane…
    Romania…e pierduta oricum cu ranile necicatrizate (Bucovina, Basarabia, Bugeacul, Insula Serpilor)…tradatori au fost (si in 1940, si in 1941, si in 1944, si in 1989, dar mai ales dupa 1989). Iliescu si Roman sa arda de vii pe lumea asta ori in iad pe lumea ailalta, unde da Bunul Dumnezeu! Fara UE si NATO, Tara o sa piara in trei pustii in mai putin de zece ani, din cauza colosalei lipse de directie, a coruptiei nesimtite a clasei politice si a pierderii sufletului national prin sangerarea umana atat de masiva si continua. Daca vi se pare imposibil ca NATO ori UE sa dispara ori sa se dilueze spre ceva irelevant, amintiti-va pentru prima un Trump si pentru a doua Brexit ori ce propune Macron mai nou…in plus Rusia a dus ordinea mondiala intr-o convolutie fortata din care NIMENI nu poate ghici o directie. Make your bets while the wheel is still turning…some like Putin and Orban already placed theirs, Romania really didn’t. Basarabia!? I would say only about 40 percent of them have, and it’s on RED !!

    1. Iti dau dreptate. Precum scriam candva aici, romanii au alte preocupari, mereu mai importante decat propria tara: fiecare cu treaba lui. Decat sa faca ordine acasa, prefera sa lucreze pentru 2-3 Euro pe ora in vest, ieftini sclavi ai Europei. Ce ar face Germania d.e. fara romani? Cine ar mai construi casele si soselele, cine ar mai taia porcii, cine ar mai aduce posta? Ii vezi umbland in zdrente, murdari, obositi, greu de spus ce natie ar putea fi, sirieni sau afgani, pana la primele cuvinte rostite. Impozitele, asigurarile ce ar rezulta din munca nu ajung in Romania. In Romania ajung doar banii castigati in umilinta, dar ajunsi aici, din ei se platesc case „sa crape vecinul de ciuda”. Nimic pentru comunitate, nimic pentru toti. „Ce-mi pasa mie de ceilalti? Ce-mi pasa ca apele si padurile, cele mai sfinte parti ale unei tari, au ajuns pe mana ungurilor? Ce-mi pasa ca presedintele, cel mai inalt demnitar politic, e neamt? Ia uite mai bine ce BMW de mana a treia mi-am luat!”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *