Brexitul a afectat deschiderea economică a Marii Britanii
Andrew Bailey, Guvernatorul Băncii Angliei, afirmă că liberul schimb necesită o mai mare cooperare internațională în materie de reglementare financiară.
Guvernatorul Băncii Angliei a cerut o mai mare cooperare în ceea ce privește elaborarea normelor financiare, avertizând că Brexitul a afectat “deschiderea economiei britanice”.
Într-o aparentă lovitură la adresa celor care cer ca Marea Britanie să elaboreze un regulament separat pentru activitățile bancare și de asigurări, Andrew Bailey a declarat că liberul schimb are nevoie de o reglementare puternică bazată pe acorduri cu organismele de supraveghere străine.
Luând cuvântul la Dublin, la o conferință privind serviciile financiare organizată de banca centrală irlandeză, acesta a pledat împotriva protecționismului comercial și a fragmentării reglementărilor.
“În calitate de funcționar public, nu iau nicio poziție cu privire la Brexit în sine”, a spus Bailey. “Aceasta a fost o decizie pentru poporul britanic”.
Cu toate acestea, el a adăugat: “A dus la o reducere a nivelului de extindere a economiei britanice, deși, în timp, ar trebui să se stabilească noi relații comerciale în întreaga lume și mă aștept ca acestea să se stabilească. Bineînțeles, acest lucru necesită un angajament față de deschidere și comerț liber.”
Bailey a declarat că speră să vadă în continuare o cooperare strânsă în domeniul reglementării cu omologii săi irlandezi pentru a minimiza fragmentarea piețelor financiare după Brexit.
Se știe că guvernatorul este preocupat de faptul că o serie de panici pe piețele financiare de la declararea pandemiei Covid-19 la începutul anului 2020 au necesitat o intervenție puternică a băncii centrale.
El a declarat că investițiile financiare cunoscute sub numele de fonduri de piață monetară, care facilitează cumpărarea și vânzarea de titluri de valoare pe termen scurt, sunt deosebit de vulnerabile și trebuie să fie supravegheate prin acorduri internaționale mai solide.
Ca răspuns la întrebările privind sănătatea economiei britanice, Bailey a declarat că este “optimist” că inflația va reveni la ținta de 2% a băncii în termen de doi ani, dar că ratele dobânzilor, aflate acum la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, de 5,25%, vor trebui, cel mai probabil, să rămână ridicate mai mult timp pentru ca acest lucru să se întâmple.
“Politica va trebui să fie restrictivă pentru o perioadă mai lungă pentru a vedea a doua jumătate, unde politica va trebui să facă eforturi pentru a readuce inflația la țintă, și cred că acest lucru se va întâmpla”, a declarat acesta la conferința de la Dublin.
“Prognoza noastră sugerează că vom reveni la țintă în jurul orizontului de doi ani. Eu sunt optimist. Cred că se va întâmpla, dar mă tem că trebuie să continuăm să depunem eforturi pentru ca acest lucru să se întâmple.”
Luni, economistul-șef al băncii, Huw Pill, a declarat că banca centrală ar putea aștepta până la mijlocul anului viitor înainte de a reduce ratele dobânzilor de la nivelul maxim al ultimilor 15 ani, adăugând că este îngrijorat de faptul că costurile ridicate ale împrumuturilor ar putea arunca economia în recesiune.
Pill a declarat că prețurile de pe piețele financiare – care acum indică o primă reducere a ratei dobânzii bancare în august 2024 – “nu par total nerezonabile, cel puțin pentru mine”.
“Este momentul în care s-ar putea lua în considerare sau reevalua, dacă nu s-a întâmplat nimic nou, unde va trebui să ne aflăm”, a spus Pill în timpul unei prezentări online organizate de bancă. “Dar, desigur, este foarte puțin probabil ca nimic să se schimbe în acea perioadă de nouă luni”.
În cadrul unei ședințe de săptămâna trecută, factorii de decizie ai băncii au menținut ratele dobânzilor la 5,25% și au declarat că nu se gândește să reducă costul împrumuturilor prea curând, în timp ce continuă să se opună creșterii prețurilor. Inflația s-a situat la 6,7% în septembrie, mai mică decât vârful de 11,1% din octombrie 2022, dar în continuare de peste trei ori mai mare decât ținta de 2%.