Budapesta 1956, Kiev 2014 – reacția Kremlinului a fost identică
„În urmă cu 60 de ani, secretarul general al PCUS, Nikita Hruşciov, a ţinut un discurs senzaţional în noaptea de 25 februarie1956, – despre aşa-numitul raport secret privind crimele lui Stalin. Este clar că a fost o mişcare incredibilă cu consecinţe istorice pozitive importante. Este suficient să ne amintim „dezgheţul” din ”lagărul socalist”, eliberarea a milioane de prizonieri ai Gulagului, despre impulsul spre libertatea de exprimare, precum şi speranţele pentru o viaţă mai bună în tot URSS”.
Acest document a afectat şi regimurile staliniste din ţările satelit ale URSS şi a condus la reformele din Polonia şi la revoluţia ungară, pe care Hruşciov, după o lungă ezitare, a decis s-o zdrobească cu tancurile.
În aceste zile se aniversează o a două dată importantă: 14 februarie 2014, când zeci de ucraineni au fost împuşcaţi în Piaţa Independenţei (Maidan Nezalejnosti) din Kiev. Aceste crime au marcat sfârşitul etapei paşnice a „revoluţiei demnităţii” şi începutul conflictului obositor şi distructiv cu Rusia.
Împuşcarea manifestanţilor pe 20 februarie 2014 seamănă în mod izbitor cu crimele de pe 25 octombrie 1956 din piaţa Kossuth: atunci, oamenii necunoscuţi, în mod evident fără legătură cu protestatarii, au tras de pe acoperişuri, omorând zeci de oameni. Acest lucru a condus la faptul că procesul revoluţiei paşnice a fost transformat într-o revoltă armata populară.
Reactia Kremlinului asupra evenimentelor din Maidan, ca şi în urmă cu 60 de ani, a fost identică: „puci fascist” şi „conspiraţie a SUA şi NATO”.
Criza ucraineană este mult mai complexă decât cea maghiară din 1956, dar totuşi este o altă lupta pentru libertate: să fie clar o dată pentru totdeauna, dezavuarea imperialismului rusesc nu este o alternativă, ci o acţiune complementară recunoaşterii greşelilor comise de către Occident.
Diferenţa este că aceste erori pot fi acum discutate liber, dar nu la Moscova. Dacă vrei vorbeşti la Moscova în aceiaşi termeni despre războiul din Ucraina, acest lucru ar putea duce la consecinţe grave, ca cea care i s-a întâmplat lui Boris Nemţov, ucis în stradă pe 27 februarie 2015.
O altă dată care trebuie comemorată.
sursa: paginaderusia.ro