Economie

Bugetul municipiului Chișinău sau cum se repară în fiecare an aceeași stradă

Cele mai importante sectoare pentru care s-au alocat cei mai mulți bani sunt: „Servicii în domeniul transportului” (cu aproape 700 de milioane de lei), pentru „Gospodăria de locuințe și gospodăria serviciilor comunale” cu 286 de milioane de lei și pentru Direcția protecție socială s-au alocat 214 milioane de lei.

Puțini bani s-au planificat pentru „Cultură, sport, tineret, culte și odihnă” – 145 de milioane, cu două milioane mai puțin decât în anul trecut. Pentru „Ocrotirea sănătății”, funcționarii au găsit doar 67 de milioane de lei, cu câteva milioane diferență față de ultimii trei ani. De exemplu, pentru anul 2014, autoritățile au propus 64 de milioane pentru „Ocrotirea sănătății”.

În cadrul ședinței din 9 februarie a Consiliului municipal Chișinău, Victor Poleacov, de la Partidul Socialiștilor din R. Moldova, a declarat că suma alocată pentru tineret este prea mică și a cerut să se aloce bani, adițional. „Tineretul dintotdeauna a fost o pătură sensibilă a societății. Drept rezultat al politicilor proaste în domeniu, atât a Guvernului, cât și a Executivului, a administrațiilor publice locale, s-a ajuns la o serie de probleme ca situația demografică catastrofală, rata mică de ocupare a forței de muncă. Tineretul pleacă peste hotarele țării pentru a-și câștiga existența. Oare acesta reprezintă interesul executivului la problemele cu care se confruntă tineretul?!”, a comentat socialistul.

„Clădirea Primăriei se prăbușește”

Pentru „gospodăria de locuințe, dezvoltare comunală și amenajare” s-au alocat 163 milioane de lei. Din aceste milioane, trei sunt plănuite pentru amenajarea terenurilor pentru copii existente și noi, patru milioane de lei sunt pentru procurarea mijloacelor de transport și aproape un milion de lei pentru procurarea plăcuțelor cu denumirea străzilor. Pentru reparația stațiilor de transport public s-au propus peste două milioane de lei.

Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” îi sunt destinați peste 81 de milioane. Pe lângă îngrijirea orașului, din acești bani vor fi achiziționate un tocător de cioate, un autocamion cu manipulator, patru microbuze pentru transportarea muncitorilor și un tractor.

Din bugetul Primăriei se va achita în continuare întreținerea necropolei pentru animale, a veceurilor publice și a orologiului municipal (1 400 mii lei). Mai puțini bani se vor achita și pentru implementarea unor proiecte în Chișinău. 300 de mii de lei sunt destinate pentru proiectul „sterilizare gratuită a animalelor de companie – 2016”. Autoritățile nu au uitat de cota de participare la proiectul „Lucrări de amenajare a râulețului Durlești, construirea colectorului de canalizare” care constituie două milioane de lei. Cu aproape 900 de mii de lei se va amenaja scuarul „A. Cehov”.

Ion Ștefăniță, consilier neafiliat, a criticat bugetul, întrucât anul trecut s-a planificat mai multe proiecte și au rămas doar pe hârtie. „Noi, în 2016, am programat două milioane de lei pentru elaborarea documentației de proiect pentru restaurarea clădirilor de importanță municipală, inclusiv a Primăriei și a unor monumente arhitecturale. Clădirea Primăriei se prăbușește. Noi nu am valorificat banii, licitația nu a avut loc. Constatăm că cifrele stau bine-merci planificate, dar rămân cu restanțe. Atunci când votăm bugetul, el trebuie executat. Eu insist ca spre lectura a doua, în proiectul bugetului să fie introdusă suma de 45 de milioane de lei pentru restaurarea monumentelor arhitecturale”, susține Ștefăniță.

Consilierul spune că nu va vota bugetul dacă nu se vor regăsi proiectele pe care le-a propus anterior. „Când am solicitat bani pentru zece proiecte, mi se spune că nu sunt bani în buget. Dacă mai vrem și investiții în oraș, trebuie să investim în imagine. Am și o solicitare către Direcția locativ-comunală. Să facem curățenie. Să suplimentăm bugetul pentru a curăța orașul. El se sufocă în mizerie”, a declarat Ștefăniță la ședința Consiliului municipal.

În fiecare an se repară aceeași stradă

Pentru anul 2017 autoritățile plănuiesc să repare strada Ion Creangă cu cinci milioane de lei. Anul trecut, autoritățile au alocat pentru același lucru alți 200 de mii de lei. De asemenea, funcționarii publici își propun ca proiectul privind prelungirea liniei de troleibuz pe bulevardul Mircea cel Bătrân să fie actualizat cu 17 milioane de lei, chiar dacă în 2016 s-au alocat 200 de mii de lei pentru același lucru. Tot anul trecut s-au planificat 500 de mii pentru reparația bulevardului, care, din iulie 2016 până astăzi nu a fost reparat, ci mai degrabă „cârpit”, pe alocuri.

133 de milioane sunt dispuși pentru lucrări din contul proiectului „reabilitarea străzilor centrale și modernizarea iluminatului public al centrului municipiului Chișinău”. Străzile care vor fi iluminate sunt Vasile Alecsandri, 31 August 1989, Tighina, Alexandru cel Bun și bulevardele Ștefan cel Mare și Sfânt, C. Negruzzi.

De unde vin bani în bugetul municipal

Cei mai mulți bani vin din transferurile primite cu destinație specială între bugetul de stat și bugetele locale de nivelul II pentru învățământ – aproape un miliard și jumătate de lei. Din impozitele și taxele de stat se așteaptă ca peste un miliard de lei să se adune și anume din impozitul pe venitul persoanelor fizice. 125 de milioane de lei va fi taxa totală pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova.

Cu toate acestea, bugetul municipiului a fost aprobat cu chiu cu vai în prima lectură, pentru că fracțiunea PSRM a refuzat să voteze. Președintele socialiștilor din CMC, Ion Ceban, a declarat că fracțiunea pe care o conduce nu vrea să-și asume proiectul, pentru că nu este credibil nici la partea de cheltuieli, nici la partea de venituri și deficitul este exagerat.

Consilierul municipal Veaceslav Bulat, din partea fracțiunii PPEM, a acuzat fracțiunea PSRM din Consiliul municipal Chișinău pe o rețea de socializare. „Unii colegi din fracțiunea PSRM au făcut tot posibilul de a întinde la maximum procedura de vot, astfel încât să nu fie votat bugetul. S-a menționat că varianta de buget propusă este departe de necesitățile și problemele din municipiu. Practic, în toate domeniile există o mulțime de probleme. Însă, aceste probleme nu trebuie doar vociferate (fluierate). Ele trebuie rezolvate. Dacă primăria nu vrea să le rezolve, atunci se poate implica CMC. Se creează impresia că unii colegi din fracțiunea PSRM sunt doar „fluierători în vânt”, fără a avea nicio mică intenție de a rezolva ceva concret din problemele existente”, a declarat consilierul Bulat.

Anul trecut, bugetul municipiului Chișinău a fost votat în luna iulie și a fost în mărime de aproape trei miliarde de lei și o depăşire a cheltuielilor asupra veniturilor în sumă de circa 100 de milioane de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *