Bulgaria face primul pas spre SUA pentru reducerea dependenţei de Rusia
Prin acest acord, Westinghouse primeÅte o participaÅ£ie de 30% în compania care va construi reactorul. Unitatea, care va avea o capacitate de 1.000 MW, va costa peste 5 miliarde de dolari. Spre comparaÅ£ie, ambele reactoare ale centralei nucleare CernavodÄ au o capacitate de 706 MW.
Westinghouse va pune la dispoziÅ£ie toate echipamentele necesare pentru viitorul reactor, tehnologie la standarde europene Åi combustibilul.
Centrala de la Kozlodui este veche Åi douÄ reactoare cu tehnologie ruseascÄ au fost dezafectate ca o condiÅ£ie a intrÄrii Bulgariei în UE. Capacitatea actualÄ a centralei de la Kozloduy este de 2.000 MW. Centrala acoperÄ aproximativ 40% din energia Bulgariei. Bulgaria este în prezent 100% dependentÄ de Rusia pentru gaze naturale, petrol Åi combustibil nuclear.
Westinghouse va lansa o licitaÅ£ie pentru construirea reactorului pânÄ în vara viitoare, iar reactorul ar trebui sÄ devinÄ funcÅ£ional pânÄ în 2023.
Michael Kirst, vicepreÅedintele Westinghouse pentru Europa CentralÄ Åi de Est, a declarat cÄ acordul a fost aprobat de toate partidele politice importante Åi cÄ acorduri suplimentare va trebui sÄ fie aprobate de guvernele viitoare ale Å£Ärii.
CondiÅ£iile de finanÅ£are, designul, licenÅ£ierea Åi detaliile legate de construirea propriu-zisÄ a reactorului nu au fost încÄ puse la punct.
FinanÅ£area reactorului va veni probabil de la bÄnci de export din SUA, Japonia Åi poate Marea Britanie, a explicat Kirst. Westinghouse este controlatÄ de compania japonezÄ Toshiba.
Compania americanÄ a anunÅ£at cÄ dupÄ finalizarea construcÅ£iei va renunÅ£a la participaÅ£ie, iar statul bulgar va deveni singurul acÅ£ionar.
Ungaria a semnat un acord cu compania nuclearÄ Rosatom în care partea rusÄ va finanÅ£a integral dezvoltarea Åi construirea a douÄ reactoare la singura centralÄ nuclearÄ a Å£Ärii, de la Paks, la un cost estimat la peste 10 miliarde de euro. FinanÅ£area va veni, de asemenea, de la ruÅi.
În România, CeauÅescu a optat pentru tehnologia canadianÄ (CANDU) pentru centrala nuclearÄ de la CernavodÄ, special pentru a evita dependenÅ£a de URSS. Canadienii foloseau uraniul natural, neîmbogÄÅ£it, România având propriile mine de uraniu. Celelalte Å£Äri din blocul comunist trimiteau uraniul în URSS pentru a fi îmbogÄÅ£it.
zf.ro
FiÈi la curent cu ultimele noutÄÈi. UrmÄreÈte TIMPUL pe Google News Èi Telegram!