Actualitate

Bundestagul Germaniei va oferi burse de studii pentru tinerii din R. Moldova

Tinerii selectați vor avea posibilitatea de a absolvi un stagiu de 5 luni pe lîngă un membru al Parlamentului German şi de a lua astfel cunoştinţă de sistemul legislativ german şi procesele de decizie politică şi, în acelaşi timp, de a acumula experienţă practică în domeniul muncii parlamentare.

„Este un program foarte important, care necesită o calificare foarte înaltă, scopul programului fiind ca tinerii să plece în Germania şi să cunoască activitatea instituţiilor democratice. Totodată, tinerii vor avea posibilitatea să meargă la prelegerile prezentate la universităţile din Berlin, iar cu experienţa acumulată sînt aşteptaţi acasă pentru a implementa eficient cunoştinţele asimilate, fapt care ar îmbunătăţi şi activitatea instituţiilor din R. Moldova”, a afirmat dr. Thomas Weithöner.

Condițiile de bază pentru doritorii de a beneficia de aceste burse sînt: cunoașterea foarte bine a limbii germane, să fie cetățean al R. Moldova, să aibă studii universitare finisate, să aibă cunoștințe de cultură generală despre politica, societatea și istoria Germaniei și să aibă o vîrstă sub 30 de ani.

Selecţia bursierilor va fi efectuată de către o comisie independentă a Bundestagului German. Programul durează de la 1 martie pînă la 31 iulie 2017. „Participanţii vor primi o bursă lunară în valoare de 500 de euro. În mod suplimentar vor fi preluate şi costurile de asigurare în caz de boală, accidente şi de răspundere civilă pentru studenţi precum şi taxele administrative şi contribuţiile de asigurări sociale. În afară de aceasta se acordă cazare gratuită sau, în cazul în care dispuneţi de cazare proprie, se va oferi o contribuţie pentru aceste cheltuieli în valoare de 300 de euro lunar. În acelaşi timp, cheltuielile de călătorie tur-retur spre Berlin vor fi restituite”, a menţionat dr. Thomas Weithöner.

Pînă în prezent, peste 2200 de studenți din 41 de țări au beneficiat de aceste burse. R. Moldova participă la program de mai bine de zece ani, timp în care peste 20 de studenți au primit aceste burse. 

MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *