Social

Buneii consumă sărăcie cu porția

După zeci de ani în care au muncit în sudoare frunții, ajunși la pensie, numeroși bătrâni din Chișinău își duc cu greu viața, iar ca să supraviețuiască sunt nevoiți să se alimenteze la cantinele sociale din capitală, unde pot să mănânce o supă ori un terci călduț.
La cantina socială din sectorul Centru la ora prânzului este mare aglomerație. Aici zilnic se alimentează 100 de persoane socialmente-vulnerabile, pensionari și persoane cu nevoi speciale. Spre exemplu, doamna Nina, o pensionară din capitală, vine la cantină pentru ca să mai economisească ceva bănuți din puținii pe care-i are. „Eu sunt pensionară, fiul meu este invalid de gradul I, pensia este mică, iar soțul a decedat. Cu ajutorul cantinei sociale eu o lună întreagă economisesc pe mâncare, pâine nu cumpăr pentru că ne dau chifle aici. În celelalte luni supraviețuim cu greu. Nu știu cum aș trăi dacă m-ar scoate de pe această listă”, îmi spune îngrijorată bătrâna. Ea se gândește cu groază la faptul că în curând va începe sezonul de încălzire și va avea cheltuieli enorme la întreținere. „Mai am datorii încă pe anul trecut la energia termică. Nu pot să plătesc așa sume mari”, se plânge pensionara.

Patru luni economisesc pe mâncare

Alături de bunica Nina își savura supa o altă bătrânică, Valentina. Aceasta s-a arătat încântată că măcar patru luni pe an poate să mai economisească un pic pentru mâncare, astfel ca să-și poată plăti măcar o parte din serviciile comunale.
La o altă masă își lua prânzul Ștefan Burov, un pensionar de 77 de ani, filolog, profesor de istorie, care abia leagă tei de curmei cu o pensie de mai puțin de o mie de lei. „Am muncit la școală peste 25 de ani, și am ajuns la o pensie mizeră. Aproape jumătate o dau pe leacuri și sunt nevoit să vin aici, la cantină, ca să mănânc, pentru că nu am unde în altă parte. Eu mă strădui să cheltui după cât am, nu am nicio datorie”, povestește cu ochii înlăcrimați bătrânul. El spune că, pentru a avea cât mai puține cheltuieli la întreținere, s-a baricadat într-o odăiță de vreo nouă metri pătrați unde a acoperit ferestrele și ușile ca să nu intre frigul, și speră ca astfel să iasă din iarnă. Chiar dacă are doi copii, bătrânul Ștefan Burov spune că, deși îl mai ajută din când în când, și ei o duc greu. „Unul dintre copii se descurcă, celălalt însă a plecat în Italia la muncă”, spune bătrânul.

După zeci de ani de muncă au ajuns să cerșească o bucată de pâine

La o altă masă stă un alt profesor. După 54 de ani cât a predat educația tehnologică, bătrânul Gheorghe din Chișinău a ajuns să se alimenteze la cantina socială, pentru că pensia este mică și nu-i ajunge și pentru alimente. „După atâția ani munciți, am ajuns să cerșesc o bucată de pâine. Mulțumesc că măcar aici putem să mâncăm omenește”, zice bătrânul.
Chiar dacă nu întotdeauna le este pe plac mâncarea servită, cei care mănâncă aici deja de ani de zile spun că s-au obișnuit și, deși ar prefera să vină zilnic, nu o pot face decât patru luni pe an. Potrivit autorităților, persoanele beneficiază de serviciile cantinelor de ajutor social pe o perioadă de cel mult 30 de zile în trimestru, pentru a putea cuprinde un număr mai mare de persoane socialmente-vulnerabile, care au nevoie de acest serviciu. În restul lunilor, aceștia sunt nevoiți să se descurce cum pot.

Prânz cald, doar de luni până vineri

Zilnic, beneficiarii cantinelor sociale pot savura câte o salată, o ciorbiță și un terci călduț servit cu o bucată de pește, o bătută sau pârjoale. Dar nu oricine poate beneficia de un asemenea prânz, ci doar persoanele din listele întocmite prealabil de asistenții sociali. Prânzul în valoare de 24 de lei fiecare este asigurat de către municipalitate. Prin urmare, persoanele din liste pot mânca gratuit de cinci ori pe săptămână, în afară de zilele de odihnă și sărbătorile naționale.

Potrivit unui raport al Direcției generale asistență socială din Chișinău, în capitală activează șase cantine de ajutor social, câte una în fiecare sector al capitalei, excepție făcând sectorul Botanica, unde sunt cei mai mulți beneficiari – 170 zilnic. Astfel, pe parcursul perioadei iunie 2011 – iunie 2012 au fost deservite zilnic la cantinele de ajutor social 539 de persoane, iar în total – peste 6,5 mii de persoane. Pentru alimente din bugetul municipal au fost alocate mijloace financiare în valoare de peste 3,2 mln. lei.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *