CA a sancționat 53 de posturi TV și radio, pentru lipsă de programe locale în limba română
53 de furnizori de servicii media audiovizuale din Republica Moldova au fost sancționați de Consiliul Audiovizualului, în 2022, pentru că nu au respectat prevederile referitoare la programele audiovizuale locale, informează Consiliul Audiovizualului.
Au fost aplicate 120 de sancțiuni pentru 53 de furnizori de servicii media audiovizuale. Suma amenzilor s-a ridicat la 971 000 de lei, ceea ce constituie 42,66 % din totalul amenzilor (2 340 000 de lei) aplicate de CA anul trecut, relatează Jurnal.md.
Sancțiunile au fost date pentru insuficiență de programe locale, de programe în limba română sau difuzarea acestora în alte ore decât cele de maximă audiență.
Astfel, potrivit CA, monitorizarea tuturor furnizorilor realizată în anul trecut a fost prima de acest fel de la intrarea în vigoare a Codului serviciilor media audiovizuale în 2019.
Vă amintim că Consiliul Audiovizualului a monitorizat, în perioada 19-25 noiembrie 2022, următoarele posturi TV: Moldova 1, Jurnal TV, PRO TV Chișinău, TV 8, Canal 5, Canal 2, Canal 3, Prime, Publika TV, Mega, Familia, Primul în Moldova, Accent TV, TV 6 și Orhei TV.
Ulterior, în urma monitorizării, CA a constatat că Jurnal TV, Moldova 1 și TV8 nu au comis încălcări.
Iar Canal 5, Canal 2, Canal 3, Prime, Publika TV, Mega, Familia, Primul în Moldova, Accent TV, TV 6, Orhei TV și PRO TV Chișinău au difuzat programe audiovizuale cu durata medie zilnică mai mică de 8 ore, în primă difuzare au transmis mai puțin de 50% din cotele de producție proprie, ponderea programelor locale a constituit un volum mai mic de 80% în limba română în cazul unor servicii media, iar volumul programelor locale difuzate în orele de maximă audiență nu a atins 75%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Bă da câtă verticalitate. De ce mai emit trompetele rusești în RâMa, asta e întrebarea de fapt, nu abureala cu amenda. Hai, pabedî grea sî avețî!!!
Spalare de creieri la atatea tv, dar si la radio. De ce CA nu a pus niciodata in discutie inchiderea sau bruiajul posturilor de radio rusesti vesti fm si rossia 1, retransmise non stop de la Grigoriopol? Ori nu-i tin chilotii la asa ceva? Toata aceasta mascarada mi se pare, mai degraba, un joc de-a sanctionarea