UE / Nato

Cade Băsescu ? 65% din români ar vota pentru demiterea președintelui

In acelasi sondaj se mai arata ca voturile la alegerile parlamentare viitoare ar arata astfel:

PSD: 40%

PNL: 26%

PDL: 12%

UNPR: 7%

PRM: 7%

UDMR: 5%

Altul: 3%

Sondajul a fost realizat in perioada 9-16 iulie, pe un esantion probabilistic stratificat de 1040 de persoane. Sondajul a fost comandat de IPP pentru un proiect de cercetare, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Moraru, coordonatorul cercetarii.

Raportul de forte din Parlament

 (1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.

(3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.

  Constitutia Romaniei, art. 95

Constitutia prevede ca "Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale" (Art. 95, alin. 1).

Avizul Curtii Constitutionale este consultativ.

Astfel, pentru ca presedintele sa fie suspendat, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

Grupul PDL are, la Camera, 126 de membri (il includem aici si pe Silviu Prigoana, care desi a demisionat din partid, voteaza de regula conform directivelor de partid), PSD-PC – 94, PNL – 54, UDMR – 22, Minoritati – 18, Independenti – 16, fara apartenenta la un grup parlamentar – 4.

Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC – 43 (intre care si Catalin Voicu, aflat in arest preventiv), PNL – 22, UDMR – 9, Grupul Mixt – 10.

Daca toti cei de la PSD-PC si PNL vor fi prezenti si vor vota pentru suspendare, ar avea 212 optiuni "pentru". Astfel, pentru suspendarea presedintelui, Opozitia mai are nevoie de 24 de voturi favorabile.

Aceste voturi ar putea fi obtinute de la parlamentari din grupurile PDL, UDMR, UNPR, grupul minoritatilor sau de la deputatii fara apartenenta la un grup parlamentar de la Camera.

Precedentul din 2007

La 12 februarie 2007, grupul PSD-PC a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu initierea procedurilor de suspendare din functie a lui Traian Basescu, aflat la primul sau mandat de presedinte al Romaniei. La 28 februarie, Parlamentul a aprobat infiintarea unei comisii de ancheta privind suspendarea presedintelui, presedintele comisiei fiind ales Dan Voiculescu.

In martie 2007, comisia a facut public un raport care arata ca Traian Basescu "a incalcat Constitutia si este implicat in fapte de natura penala". La 5 aprilie, Curtea Constitutionala a dat un aviz negativ propunerii de suspendare. Avizul Curtii este consultativ.

La 19 aprilie 2007, Parlamentul a votat cererea de suspendare a lui Traian Basescu, cu 322 de voturi pentru.

Referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a avut loc la 19 mai. La referendum au participat 44,5% dintre cetatenii cu drept de vot, 74,4% dintre participanti votind impotriva demiterii lui Traian Basescu.

In intervalul in care Traian Basescu a fost suspendat, functia de presedinte interimar a fost detinuta de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.

Cine cere suspendarea

La 10 iulie 2010, Crin Antonescu, presedintele PNL, a declarat ca "sunt pentru suspendarea presedintelui Basescu cand este posibila si necesara".

La 14 iulie 2010, Dan Voiculescu scria, intr-o scrisoare deschisa adresata lui Traian Basescu ca "Refuzul de a dialoga cu societatea, lipsa totala si agresiva de interes pentru problemele de zi cu zi ale romanilor, incalcarea constanta a prerogativelor presedintelui prin impunerea de masuri anti-sociale Guvernului – toate aceste lucruri nu fac, domnule Basescu, decat sa mareasca numarul celor care considera ca suspendarea dvs. reprezinta singura solutie pentru salvarea Romaniei.

Liderul sindicalist Vasile Marica, un apropiat al PSD, a cerut suspendarea la 9 mai 2010

Hotnews

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *