Ultima oră

Cahul, Edineț, Hîncești, Orhei, Soroca și Ungheni ar putea deveni municipii

Potrivit așteptărilor, atribuirea statului de municipiu pentru aceste orașe „va contribui la crearea condițiilor necesare pentru impulsionarea dezvoltării socio-economice a acestor aglomerații urbane, la dezvoltarea în ansamblu a zonei de influență și va atenua disparitățile de dezvoltare teritorială existente”.

Potrivit notei informative a proiectului, proiectul de lege în cauză stabilește ierarhizarea localităților în dependență de indicatori, elemente și niveluri de dotare. În calitate de criterii de ierarhizare au fost utilizați următorii indicatori: numărul de locuitori; populația ocupată în activități neagricole; dotarea locuințelor cu instalații de alimentare cu apă; dotarea locuințelor cu baie și WC; numărul de paturi în spitale la 10.000 de locuitori; numărul de medici care revin la 1.000 de locuitori; unități de învățământ postliceal, liceal sau altă formă de învățământ secundar; dotări culturale și sportive, cum sunt: săli de spectacol, teatre, instituții muzicale, biblioteci publice, stadion, spații pentru sport; locuri în hoteluri; străzi modernizate etc.

„Aplicând indicatorii respectivi, municipiile Cahul, Orhei, Soroca, Edineț, Hîncești și Ungheni vor putea deveni comparabile cu orașe similare din mai multe țări din Uniunea Europeană”, menționează în nota informativă autorii proiectului de lege.

Nu în ultimul rând, autorii menționează că „în comparație cu țările europene puternic urbanizate, Republica Moldova, la început de mileniul trei, continuă să fie țara cu cel mai scăzut grad de urbanizare din Europa, doar 42,5% din populație locuind în localități urbane, conform situației de la 1 ianuarie 2016”. Aproape jumătate din populația urbană locuiește în municipiul Chișinău.

Proiectul a fost elaborat de deputatul comunist Elena Bodnarenco, secretar executiv al PCRM și fost primar al orașului Soroca, fiind semnat și de liderul PCRM Vladimir Voronin, precum și președintele fracțiunii comuniste în Parlament, Inna Șupac.
 
Sursa: Moldova.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *