Calendar astronomic – ianuarie 2012
Soarele
La începutul lunii răsare la ora 7h 51m și apune la ora 16h 46m. La mijlocului lunii răsare la 07h48 și apune la 17:01, iar la sfârșit răsare la ora 7h 34m și apune la ora 17h 22m. Calculați când răsare Soarele pentru orașul dvs.
Pământul se află la cea mai mică distanţă de Soare, la periheliu, pe 5 ianuarie, la 2h31m. Se află la "numai" 147.105.697 km de Soare. În luna ianuarie avem vară în emisfera sudică și iarnă în cea nordică. Este o dovadă că anotimpurile nu au legătură cu distanța planetei noastre de Soare, motivul fiind înclinarea axei terestre. La polul nord avem noapte continuă, care ține 179 de zile.
La începutul lunii Soarele se află în constelaţia Sagittarius (Săgetătorul), iar la sfârşitul luni în Capricornus (Capricornul).
Luna
Fazele Lunii în ianuarie 2012
Primul Pătrar se va produce în prima zi a lunii, la ora 08:15. Vom vedea Luna seară, faza ei crescând până când se va produce Luna Plină.
În serile de 2 și 3 ianuarie vom găsi Luna în preajma planetei Jupiter. În următoarele două seri (4 și 5) se va situa lână Pleiade (Cloșca cu Pui) în constelația Taurus.
Pe 9 se va produce faza de Lună Plină, la ora 9:30, iar selele Castor și Pollux se vor afla deasupra Lunii. Timp de trei nopți 8,9 și 10 ianuarie vom vedea Luna toată noaptea pe cer.
Steaua Regulus și planeta Marte vor fi vizitate de satelitul nostru natural între 11 și 13 ianuarie, seara și noaptea. În noaptea de 13 spre 14 vom avea Luna destul de aproape de Marte. Este momentul să identificați planeta (steaua din stânga Lunii).
În diminețile de 16 și 17 ianuarie Luna se va situa în Virgo, nu departe de steaua Spica și planeta Saturn. Pe 16 se va produce faza de Ultimul Pătrar, la ora 11:09. Luna va începe să răsară după miezul nopții, devenind obiect situat pe cerul de dimineață.
Pe 19 o vom găsi într-o constelație de vară: Scorpius. Sub Lună se va afla steaua Antares.
Pe 23 ianuarie vom avea Lună Nouă, la ora 9:39.
În seara următoare, pe 24 ianuarie, vom putea vedea secera subțire a Lunii, la 20-30 de minute după ce apune Soarele, în același loc. Pe 25 și 26 aceasta se va afla în preajma planetei Venus, acum Luceafăr de seară.
Pe 30 exact sub Lună se va afla planeta Jupiter, iar pe 31 se va produce faza de Primul Pătrar, la ora 6:10.
Luceafărul de seară, în persoana planetei Venus, se află pe cerul de seară și se observă din ce în ce mai bine. Poate fi văzut până în ora 19:30 la începutul lunii și 20:51 la sfârșitul ei. Venus se îndepărtează aparent de astrul zilei, rămânând vizibilă pe cer întunecat. Numai atunci puteți înțelege de ce acest astru a primit numele zeiței frumuseții. Văută prin telescop planeta apare ca un disc incomplet, destul de mare pentru a vedea că nu se disting detalii. Vedem doar atmosfera planetei, compusă din nori albi-gălbui.
Între 11 și 14 ianuarie Venus se va apropia și îndepărta de planeta Neptun care din păcate nu este vizibilă cu ochiul liber. Amândouă se vor afla în constelația Aquarius, în preajma stelei iota. Uranus, o altă planetă vizibilă numai prin instrumente astronomice se află la o constelație depărtare, Pisces.
Ca poziție pe cer, în constelația următoare se află Jupiter, planeta care nu mai are nevoie de nici o introducere. Este mai puțin strălucitoare decât Venus (magnituinea -2,3 față de -4) dar depășește cea mai strălucitoare stea Sirius, care răsare în jurul orei 19. Cea mai bună oră pentru observații este 17 când planeta se află la meridian, cel mai sus pe cer.
Venus și Jupiter se apropie aparent una de alta, foarte rapid: la începtului lunii se află la 75° una de alta iar la sfârșit la 41°. O vor face în continuare până în luna martie când se vor întâlni într-o conjuncție de neuitat.
Marte răsare după ora 22 la începutul lunii și la 20:30 la sfârșitul ei. Devine mai strălucitoare și mai mare luna aceasta, fiind cel mai strălucitor astru din zona Leo-Virgo. O puteți identifica ușor când Luna se va afla lângă, în nopțile de 13, 14 și 15 ianuarie. La vest de marte se află steaua Regulus. Priviți-o bine pentru că în martie se vor afla una lângă alta. Ghici cine se mișcă repede printre stele?
Dacă vă plac diminețile de ianuarie veți vedea planeta Saturn. Se află tot în preajma stelei Spica și Luna va trece prin zonă în nopțile de 16 și 17 ianuarie. Pentru că planetele se văd mai bine prin telescoape atunci când sus cel mai sus pe cer, vă recomandăm să o observați înainte de răsăritul Soarelui.
Un orizont estic liber vă va permite să vedeți planeta Mercur în primele 10 zile ale lunii. Se vede dimineața, în jurul orei 7, cu jumătate de oră înainte să răsară Soarele.
Cei ce doresc să observe planetele prin telescoapele astronomice au o nouă unealtă: aspectul planetelor prin telescop. În imaginea de mai jos sunt trecute planetele vizibile prin telescoape și diametrul lor aparent (la scară). Dacă au, este trecută și faza planetelor.
Diametru planetei Venus se mărește aproape insesizabil, în tim ce faza scade. Și mărimea aparentă a planetei Marte crește pe măsură ce aceasta se apropie de Terra.
Sistemul solar în luna ianuarie 2012
Pe 5 ianuarie planeta noastră se va afla la cea mai mică depărtare de Soare (periheliu): 147.105.697 km. Mercur se va afla la cea mai mare depătare de Terra (apogeu), la 210 milioane km.
Pe 22 ianuarie Jupiter se va afla la cuadratură cu Soarele, adică la 90° de acesta văzut de pe Pământ.
Constelatii vizibile pe cerul de seară
Cerul lunii ianuarie
În lunile de iarnă se poate observa, la orizontul sudic o stea foarte strălucitoare. Este Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cer.
În dreapta-sus vă atrag atenția trei stele asemanatoare ca strălucire, dispuse într-o linie dreaptă. Aceste trei stele fac parte din constelația Orion. Dacă observați cu atentie ele sunt încadrade de patru stele. Acestea formează constelația Orion.
În stanga lui Sirius cam la aceeași înăltime cu stelele din Orion, se află o stea strălucitoare cu înca trei mai slabe ca strălucitre mai sus. Este steaua Procyon din constelația Canis Minor(Câinele Mic).
Sirius, Procyon și steaua din coltul din stânga-sud al lui Orion, Betelgeuse, formeaza un triunghi ce se numește de “triunghiul de iarnă”. Nu este o constelatie, dar este ușor de identificat.
Sursa: Universetoday.com