Istorie

Calendar istoric: 1940 – Generalul Ion Antonescu a semnat, la Berlin, aderarea României la Pactul Tripartit

1864 – Printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost înființat Muzeul Național de Antichități din București, având în colecție piesele Tezaurului de la Pietroasa. Din anul 1990 muzeul se va numi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române.

1923 – Urmuz (Dimitrie Demetrescu Buzău), unul dintre cei mai originali reprezentanți ai literaturii române de avangardă, s-a sinucis în centrul Bucureștiului (n. 1883).

1940 – Generalul Ion Antonescu semnat, la Berlin, aderarea României la Pactul Tripartit.

După preluarea puterii în septembrie 1940, generalul Ion Antonescu a declarat fără echivoc: „Noi ne-am aşezat pe Axa Roma-Berlin. Mergem sută în sută şi cu cea mai mare cinste în această direcţie. Am pornit aşa, nu ne mai uităm la dreapta sau la stânga”. Nu şi-a ascuns intenţiile de a lupta chiar şi cu arma în mână pentru eliberarea acestor teritorii în cazul unui conflict (previzibil) dintre Germania şi Uniunea Sovietică.

În săptămânile următoare, prin intense contacte politico-diplomatice, s-au pregătit vizita lui Antonescu la Berlin și aderarea României la Pactul Tripartit. Înainte de întâlnirea, din 22 noiembrie 1940, dintre Antonescu și Hitler, care a precedat aderarea oficiala, de a doua zi, a României la tabăra Axei, Berlin-Roma-Tokyo, conducătorul statului român a avut o lunga convorbire cu Joachim von Ribbentrop, liderul diplomației naziste.

Evenimentele s-au precipitat după aderarea României la Pactul Tripartit (23 noiembrie 1940). Istoricii sunt în general de acord că Antonescu a avut cunoştinţă de intenţiile germane în ceea ce priveşte Uniunea Sovietică încă din decembrie 1940, cu alte cuvinte, la scurt timp după ce Adolf Hitler semnase, la 18 decembrie, Directiva nr. 21 (ipoteza „Barbarossa”, planul de invazie a Rusiei în primăvara anului 1941), prin intermediul şefului Misiunii Militare Germane, generalul Erik Hansen.

Până în primăvara anului 1941, factorii de decizie de la Berlin au fost convinşi de imposibilitatea folosirii armatei române pentru acţiuni ofensive de amploare, bazându-se în principal pe un raport amplu al generalului Arthur Hauffe, şeful statului major al Misiunii Militare Germane în România, transmis Înaltului Comandament al Armatei de uscat în februarie 1941, care considera că doar diviziile instruite de germani pot fi folosite în acţiuni ofensive de mică amploare.

1976 – A murit scriitorul francez André Malraux, autorul romanelor „Condiția umană”, „Cuceritorii” și „Speranța” (n. 1901).

1991 – Cântărețul britanic Freddie Mercury a anunțat anunț public că are SIDA. A murit a doua zi.

1996 – Un avion etiopian de tip Boeing 767, cu 127 de pasageri la bord, a fost deturnat și s-a prăbușit în Oceanul Indian, în lipsă de combustibil.

2012 – A murit actorul american Larry Hagman, faimos pentru interpretarea personajului J.R. Ewing, în serialul „Dallas” (n. 1931)

2017 – A murit actrița Stela Popescu (n. 1935). 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *