Istorie

Calendar ISTORIC: 1990 – R. Moldova și-a declarat suveranitatea de stat

1532 – Regele Henric al VIII-lea al Angliei și cel regele Francisc I al Franței au semnat un tratat secret împotriva lui Carol Quintul, împăratul Sfântul Imperiu Roman.

1763 – S-a născut Josephine de Beauharnais, prima soție a lui Napoleon Bonaparte și împărăteasă a Franței din 1804 (d. 1814).

1834 – S-a născut prozatorul Alexandru Odobescu, membru al Societății Academice Române (d. 1895)

1897 – S-a născut actorul Alexandru Giugaru (d. 1986).

1912 – S-a născut matematicianul englez Alan Turing, un pionier al informaticii, care a jucat un rol decisiv în spargerea codurilor folosite de mașina germană Enigma în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (d. 1954).

1913 – Bulgarii au fost înfrânți de greci în Bătălia de la Doiran, în cadrul celui de-al Doilea Război Balcanic.

1940 – Adolf Hitler a efectuat o vizită de 3 ore la Paris, în compania arhitectului Albert Speer și sculptorului Arno Breker. Aceasta a fost singura vizită a dictatorului nazist în capitala Franței. 

1959 – Savantul britanic de origine germană Klaus Fuchs, a fost eliberat din închisoare după 9 ani. El fusese condamnat pentru spionaj, după ce a mărturisit că a furnizat Uniunii Sovietice informații cu privire la Proiectul Manhattan.  

1961 – A intrat în vigoare Tratatul asupra Antarcticii, elaborat în anul 1959. Tratatul bloca, pe o perioadă de 30 de ani, pretențiile oricărui stat la o suveranitate teritorială în Antarctica, unde cercetarea științifică este liberă, iar orice activitate cu scopuri militare este interzisă.

1990 – Republica Moldova și-a declarat suveranitatea de stat, urmând a-și proclama independența la 27 august 1991.

1992 – Gangsterul american John Gotti a fost condamnat la închisoare pe viață.

John Gotti a fost unul dintre cei mai faimoși gangsteri din lume . A devenit imediat cunoscut după ce l-a ucis pe Paul Castellano în 1985, șeful grupului Gambino, luându-i astfel poziția. La puțin timp, a fost arestat de FBI și condamnat la închisoare pe viață pentru crimă, evaziune fiscală, cămătărie și alte capete de acuzare. A murit de cancer în 2003.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *