Calendar ISTORIC: SUA și Japonia au semnat Tratatul de la Kanagawa, care a pus capăt izolării pe care shogunii Tokugawa o impuseseră Japoniei
1492 – Edictul de la Alhambra: evreilor spanioli li s-a impus ca în termen de patru luni să se convertească la creștinism sau să părăsească țara.
1596 – S-a născut filosoful și matematicianul francez René Descartes (d. 1650).
1685 – S-a născut compozitorul german Johann Sebastian Bach (d. 1750).
1854 – SUA și Japonia au semnat Tratatul de la Kanagawa, care a pus capăt izolării pe care shogunii Tokugawa o impuseseră Japoniei, la începutul secolului al XVII-lea.
Începând cu mijlocul secolului al XVII-lea – o dată citată de mulți istorici ar fi 1639 – Japonia devine o țară închisă. Stăpânii săi, clanul Tokugawa, confruntați cu efectele tot mai acute și destabilizatoare ale vizitelor europenilor, propagatori ai creștinismului și aducători de arme de foc, decid să întrerupă orice contact cu vesticii, permițându-le doar olandezilor să continue comerțul pe o mică insulă artificială, Dejima, în apropierea orașului Nagasaki.
Până în 1854, când americanii obțin deschiderea câtorva porturi japoneze pentru comerț și aprovizionarea navelor cu alimente și apă, Japonia avea să înflorească în interior, mai ales pe plan artistic, dar și să cunoască momente de decădere și disperare, spre sfârșitul perioadei.
Comparată cu vecinii săi, Japonia secolului al XIX-lea se afla într-o situație categoric superioară. Filipinele aparțineau spaniolilor, Indonezia de astăzi, olandezilor, iar Indochina era împărțită între Franța și Marea Britanie. Nici țara care constituise în trecut un model pentru japonezi, China, nu o ducea mai bine.
Secătuită de primul război al opiumului, capitulase în fața superiorității occidentalilor și semnase, în 1842, Tratatul de la Nankin, care o aducea la statutul de semicolonie. Așadar, japonezii aveau motive de îngrijorare, ba chiar de groază, față de contactele cu străinii.
1853: „corăbiile negre” acostează în golful Edo
De pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea până la jumătatea veacului următor existaseră câteva tentative ale navelor străine (rusești, engleze, americane) de a stabili contacte cu cei de pe țărmurile japoneze, dar străinii au fost alungați de fiecare dată.
Imposibilul s-a produs totuși în 1853, când „corăbiile negre” (numite astfel din cauza cărbunelui cu care se alimentau) au acostat în golful Edo (astăzi Tokio), unde își avea reședința conducătorul de facto al Japoniei, shogunul.
Pledând pentru deschiderea relațiilor comerciale și amicale, comodorul Matthew C. Perry, conducătorul expediției americane, a știut să dozeze dovezile de bunăvoință și aluziile amenințătoare, promițând că va reveni peste un an pentru a primi răspunsul oficialilor japonezi.
Este amuzantă și revelatoare pentru înapoierea în care se găseau japonezii amintirea lui Baynard Taylor, secundul căpitanului. Acesta povestea că japonezii au încercat noaptea să-i sperie pe americani, improvizând o fortăreață falsă din pânză neagră. Dar americanii aveau binocluri – instrumente necunoscute în Japonia – și au văzut eforturile japonezilor.
Aceștia au recurs la astfel de stratageme de mai multe ori în perioada în care au staționat corăbiile în port, iar americanii se distrau raportând superiorilor: „Au mai ridicat înc-o fortăreață din stambă, să trăiți!” (J. Clements, Scurtă istorie a samurailor).
1855 – A murit scriitoarea britanică Charlotte Brontë, autoarea romanului „Jane Eyre” (n. 1816).
1889 – A fost inaugurat Turnul Eiffel, cea mai înaltă construcție din lume la acea vreme (324 de metri) și percepută de către majoritatea populației orașului Paris ca fiind o „rușine” care ar trebui să rămână doar 20 de ani.
1933 – S-a născut poetul Nichita Stănescu (d. 1983).
1938 – Carol al II-lea a desființat toate partidele politice și a instituit Consiliul de Coroană ca organ de stat cu caracter permanent, alcătuit din membri „consilieri regali” numiți de rege, cu rang de miniștri de stat.
1995 – Zborul 371 al TAROM s-a prăbușit lângă localitatea Balotești, la scurt timp după decolarea de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă. 60 de oameni și-au pierdut viața în acest accident.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!