Timpul Local

Calendarul

Originea calendarului este foarte indepartata si diversificata. Se cunosc multe popoare antice care aveau propriile calendare. Multe culturi primitive foloseau saptamana de patru zile – posibil dupa cele patru puncte cardinale: nord, sud, est si vest. Asirienii – un popor care traia pe teritoriul Turciei de azi – foloseau calendarul in care saptamana avea sase zile.

Romanii foloseau calendarul in care saptamana avea opt zile. Pentru multe secole, grecii si egiptenii au impartit lunile de 30 de zile in trei parti a cate zece zile, numite decade. Calendarele au fost create dupa mai multe criterii, in principal dupa miscarea globului pamantesc in jurul Soarelui, in jurul propriei axe, sau dupa miscarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului.

Principalele cicluri astronomice sunt: ziua – cat dureaza ca Pamantul sa faca o rotatie in jurul axei proprii -, luna – cat dureaza ca Luna sa faca o rotatie in jurul Pamantului si anul – cat dureaza ca Pamantul sa faca o rotatie in jurul Soarelui. Faptul ca duratele acestor evenimente nu se potrivesc unele cu celelalte a dus la existenta unui numar mare de calendare, fiecare organizat dupa diverse principii. Astfel, exista:

– calendarul gregorian, in care anul are 365 de zile, cat Pamantul face o rotatie in jurul Soarelui;
– calendarul islamic, care se construieste in functie de miscarea Lunii in jurul Pamantului, fara sa tina cont de miscarea Pamantului in jurul Soarelui;
– calendarul iudaic, care combina miscarea de rotatie a Pamantului in jurul Soarelui cu miscarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului.

Calendarul care a fost declarat international si care este folosit de catre pamanteni si in ziua de astazi este cel gregorian. Calendarul gregorian isi are originile in calendarul lui Iulius Caesar – din anul 45 i.Hr. Anul avea 365,25 de zile. In 1582, Papa Grigore al XIII-lea a modificat calendarul lui Iulius Caesar, considerand ca perioada anului de 365,25 de zile este prea lunga. A stabilit ca anul are 365,14 zile. Diferenta de 11 minute crestea anul calendaristic cu sapte zile la fiecare 1000 de ani.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *