Social

Campanie: Casa ta este plină de pericole pentru copilul tău

Accesoriile pentru păr, fierul de călcat fierbinte, un castron cu mâncare abia scos de pe foc, diferite soluţii de dezinfectat, medicamentele sau otrăvurile pentru şoareci sunt foarte periculoase, dacă le laşi la îndemâna copiilor. Nu este o exagerare. Pe parcursul unui an peste 2.300 de copii din ţară, cu vârsta de până la cinci ani, au necesitat îngrijiri de urgenţă, suferind diferite traume şi intoxicaţii, iar 62 de micuţi au decedat.

Potrivit Raportului Mondial privind prevenirea accidentelor şi traumatismelor la copii, elaborat de OMS şi UNICEF, ţara noastră este pe locul patru în regiunea europeană a OMS cu privire la mortalitatea prin înec, pe locul cinci privind mortalitatea prin intoxicaţii şi otrăviri şi tot pe locul cinci la capitolul mortalitatea generată prin accidentele de foc şi electrocutare. Cele mai frecvente accidente de care suferă copii, în urma neatenţiei părinţilor, sunt intoxicaţiile şi otrăvirile, arsurile şi opăririle, înecul şi sufocarea cu corpi străini, traumatismele şi accidentele rutiere. Cel mai grav este că în majoritatea cazurilor, traumatismele suferite de copiii de la această vârstă duc la dizabilitate.

Pentru a diminua semnificativ numărul de accidente în condiţiile casnice, astăzi a fost lansată campania „O casă fără pericole pentru copilul tău”. Campania se va desfăşura în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Protecţiei sociale şi Familiei, Ministerul de Interne şi al Ministerului Sănătăţii. Actuala etapă a campaniei îşi propune să ajungă la cele 200 de mii de familii din ţara noastră în care cresc copii mai mici de cinci ani, pentru a le informa despre riscurile la care îşi expun copii, lăsând la îndemână obiecte care le-ar putea dăuna. Grupul de risc îl constituie copiii cu vârsta cuprinsă între 0 – 5 ani, perioadă în care micuţii descoperă lumea prin atingere, miros, gust. În cadrul campaniei a fost lansată şi o pagină web, unde tinerii părinţi se pot informa despre accidentele în condiţiile casnice, dar cel mai important, măsuri de prevenire şi intervenţii de urgenţă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *