Afaceri

Cantemir, Cahul și Taraclia vor dezvolta proiecte industriale de anvergură

„Semnarea acordurilor de colaborare ne responsabilizează foarte mult, astfel ne-am propus să stabilim un plan concret de acțiuni, specific pentru fiecare raion. Astfel vom identifica problemele cu care se confruntă operatorii economici de aici din teritoriu, mai ales, în contextul procesului de integrare economică europeană, presupune un șir de schimbări și acomodări la noi piețe și standarde, pentru a le sistematiza și a le propune împreună soluțiile necesare dezvoltării mediului de afaceri și atragerii investițiilor aici în teritoriu", a subliniat Valeriu Lazăr, președintele CCI.

Operatorii economici sunt invitați să se înscrie la concursurile Marca Comercială a Anului și Premiul pentru realizări în domeniul calității, concursuri care premiază eficiența și contribuie la creșterea competitvității nu doar la nivel local, ci și internațional, la expoziția Fabricat în Moldova, dar și alte expoziții internaționale și misiuni de afaceri.

În cadrul întrevederilor cu administrația raioanelor, dar și întreprinzătorii locali au fost puse în discuție subiecte specifice pentru dezvoltarea regiunii de sud. Președintele raionului Cahul a ținut să sublineze faptul: „că chiar dacă sudul este o zonă preponderent agrară, există necesitatea și premizele necesare pentru lansarea unor proiecte industriale de anvergură, mai ales că, avem și potențialul necesar. Cahulul este poarta de sud a țării, menționăm și Portul internaţional Giurgiuleşti, avem mai multe vămi și legături cu țările vecine, inclusiv cu România, ce oferă accesul spre Uniunea Europeană".

Dezvoltarea unui parc industrial ce va crea locuri de muncă au solicitat și reprezentanții mediului de afaceri din Cantemir. De asemenea, la Taraclia s-a discutat despre crearea unui parteneriat cu Centrul de Formare Antrepenorială, subdiviziune a Camerei de Comerț și Industrie cu Univesritatea de stat din Taraclia în domeniul educației antreprenoriale, dar și instruirea unui grup de consultanți pentru scrierea proiectelor și atragerea investițiilor în regiune.

Prin semnarea acordurilor cu administrația raioanelor, Camera de Comerț și Industrie și-a propus să valorifice eficient mandatul său legal, respectiv să consolideze cadrul de dialog public-privat și să contribuie la dezvoltarea economică durabilă prin reprezentarea, promovarea și susținerea intereselor businessului în raport cu autoritățile publice, inclusiv și prin intermediul Agendei Locale de Business, implementată în parteneriat cu IDIS Viitorul.

Sursa: Camera de Comerţ şi Industrie a RM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *