Actualitate

Caravela a secat cultura

In cinci ani, „Caravela culturii” a tocat cel putin noua milioane de lei din bugetul statului, suma egala cu cea alocata anual intregului domeniu al culturii. Cifra nu include cheltuielile pe care le-au facut primariile saracite, impuse „de sus” s-o gazduiasca pe Lenuta Burghila. Nu intrebati cate talente au fost descoperite printre copiii din orfelinate sau cum s-a dezvoltat muzica autohtona, asa cum scrie in statutul ONG-ului condus de „amanta bugetului”, pentru ca nu veti gasi raspuns.

Zilele trecute, ministrul Culturii, Boris Focsa, a spus ca va stopa finantarile catre acest proiect deoarece este unul costisitor, fara efect, netransparent si monopolizat de o singura persoana. Responsabilii de la Ministerul Finantelor nu sunt atat de siguri ca ministrul Focsa in ceea ce priveste alocarea banilor prevazuti in buget. In 2009, „Caravelei…” i-au fost alocate 1,782 mln. lei, dintre care 1,103 mln. au fost deja transferate. Pentru comparatie, vom mentiona ca, in acelasi an, uniunilor de creatie li s-au acordat in total doar 720 mii de lei. Un buget similar – de 700 mii lei – au toate teatrele luate la un loc.

„Sub inaltul patronaj al presedintelui Voronin”

Proiectul „Caravela culturii” a demarat cu mult tam-tam la 27 august 2005, in cadrul programului „Satul moldovenesc”. Anterior, la 15 octombrie 2004, ex-presedintele Voronin a semnat decretul prin care declara anul 2005 „Anul colectivitatilor locale din RM”, care urma sa „contribuie la dezvoltarea initiativelor locale in diferite domenii”. La acest decret a fost lipit proiectul inaintat de Asociatia obsteasca „EuroMoldovaArt”, condusa de Elena Burghila-Leonte. In ajunul lansarii proiectului, printr-o hotarare de guvern (din 26.08.2005), se instituia un comitet de coordonare, fiecarui minister fiindu-i rezervate actiuni concrete. Ministerul Culturii va coordona toate actiunile preconizate; Ministerul Educatiei va asigura participarea la manifestarile artistice a copiilor dotati si a colectivelor artistice din scoli, va organiza expozitii de carte, intalniri de creatie cu profesori din institutiile de invatamant; Ministerul Transporturilor va contribui la asigurarea grupurilor artistice cu transport intern necesar; Ministerul Afacerilor Interne va asigura securitatea deplasarii in conditii optime a grupurilor artistice; Ministerul Sanatatii va asigura, dupa caz, implicarea centrelor medicale. De asemenea, parteneri ai „Caravelei…” figurau si Academia de Stiinte, si Compania „Teleradio-Moldova”. Prin aceeasi hotarate de guvern, „se recomanda autoritatilor publice locale sa contribuie, prin toate formele posibile, la organizarea si buna desfasurare a manifestarilor artistice din cadrul proiectului „Caravela culturii”.

Pasarea pre limba ei piere
Mihai Contiu, in „Moldova Suverana”:
„Caravela culturii”, asa cum spuneam in subtitlu, se afla sub inaltul patronaj al presedintelui Vladimir Voronin, acesta fiind si adevaratul motiv pentru care este blamata de cativa gazetari colturosi si pusi pe rele. (…) Popularitatea presedintelui Voronin in randul oamenilor de la sate a crescut uluitor. Desi Lenuta nu politizeaza aceasta actiune…”
(subl. red.).

Chiar daca Burghila promitea la lansare ca pana in 2006 „Caravela culturii” nu va fi sustinuta din banii publici, ci din sponsorizari, realitatile au fost altele. In primii doi ani, ONG-ul in cauza a primit bani, pe furis si cu multe incalcari, din Fondul de rezerva al guvernului. In primul an au fost alocati 1,137 mln. lei. In 2006 cifra „rupta” de la Buget a fost de 2,282 mln. lei. Ulterior, Curtea de Conturi a stabilit ca Ministerul Culturii n-a efectuat controlul cuvenit asupra utilizarii banilor, iar Asociatia „EuroMoldovaArt” n-a prezentat darile de seama privind utilizarea a circa un milion de lei. (Hotarare din 26.05.2006). Si in 2006 au ramas bani neutilizati care, in mod normal, urmau sa fie transmisi inapoi guvernului. „Cheltuielile de casa executate in cadrul proiectului „Caravela culturii” au alcatuit 2,282 mln. lei, iar cele efective – 2,080 mln. lei, ramanand neutilizate 202,5 mii lei, care urmau a fi restituite in bugetul de stat la finele anului bugetar in exercitiu”, se spune intr-o alta hotarare a Curtii de Conturi.
Ulterior, organele responsabile nu au facut sau nu au publicat rapoarte pe acest proiect. In 2007 s-au alocat circa 2 milioane lei, in 2008 – 1,817 mln. lei, iar in 2009, pana pe data de 28 octombrie, 1,103 mln. lei.

In 2006, in una din putinele hotarari de guvern publicate la acest subiect, se mentiona devizul de cheltuieli a unei singure actiuni. Astfel, un concert intr-un sat costa 14.752 lei. Este vorba numai despre banii alocati de la bugetul de stat. In total, timp de cinci ani au fost organizate 712 manifestari, in 26 de raioane. Daca inmultim cele doua cifre, obtinem 10,5 mln. lei, cu un milion si jumatate mai mult decat cifrele oficiale. Inseamna asta oare ca au fost si finantari ferite de ochii lumii? La fel, e curios si faptul ca acest ONG si-a cumparat echipament cu sume exagerate. Bunaoara, un aparat foto in 2006 costa 45 mii lei (HG din 25 septembrie 2006, MO 29.09.2005).

Un ONG si un SRL

In 2005 au fost alocati, din Fondul de rezerva al guvernului, 1,137 mln. lei.

In 2006 – la fel din Fondul de rezerva al guvernului, 2,282,5 mln lei.

In 2007 – circa 2 milioane lei.

In 2008 – 1,817 mln. lei.

In 2009, pana in prezent – 1,103 mln. lei.

Asociatia obsteasca „EuroMoldovaArt”, cu sediul pe str. 31 August 1989 nr. 55, a fost inregistrata la Ministerul Justitiei la 19 aprilie 2000, avand drept scop „dezvoltarea, propagarea si renasterea artei muzicale; promovarea si sustinerea talentelor copiilor din orfelinate; contribuirea la asigurarea unei situatii economice stabile pentru arta muzicala prin crearea si atragerea organizatiilor de sponsorizare si binefacere; extinderea relatiilor internationale”. Asociatia numara cinci membri. In afara de amfitrioana „Caravelei…”, care figureaza in calitate de presedinte, mai exista un manager, nimeni altul decat sotul ei – Vitalie Leonte, o contabila, un sofer si o secretara-referent.

In statutul organizatiei se mentioneaza ca se va organiza un festival – „Eminescu-Etern”, prin care se vor descoperi tinere talente, iar in rapoartele anuale depuse la Ministerul Justitiei se vorbeste despre „ilustrii artisti” care au participat la concerte si despre „crearea conditiilor egale de acces a cetatenilor la valorile culturale si procesul cultural”. Potrivit raportului financiar depus la FISC, in anul trecut bugetul total al asociatiei a fost de 2,001 mln. lei, toti veniti sub forma de „grant”. Din suma totala, cea mai mare parte au mers pentru „alte cheltuieli” 1,400 mln. lei, „cheltuieli generale si administrative” – 509 mii lei, transport – circa 140 mii, „uzura mijloacelor fixe” – aproximativ 70 mii lei etc.

In afara de „EuroMoldovaArt”, sotii Burghila-Leonte mai au un SRL – „Elen-ArtStudio” inregistrat la Camera Inregistrarii de Stat la 27 iunie 2007 ca „publicatie periodica”. In perioada septembrie 2007 – septembrie 2008, prin intermediul acestei firme a fost editata revista „Caravela”. Desi publicatia era lunara, au aparut in total opt numere. TIMPUL a relatat despre modul cum aceasta revista „promova tinerele talente”, lustruind imaginea lui Voronin. Angajatii de aici s-au plans de faptul ca Burghila isi schimba foarte des subalternii si achita salariile cu intarziere. Nimeni de la Ministerul Finantelor sau Ministerul Culturii nu stie cat s-a cheltuit din bugetul statului pentru editarea acestei reviste. In afara de editare, SRL mai poate organiza activitati concertistice si se poate ocupa de publicitate. De asemenea, pe langa revista a fost realizata si o emisiune „Caravela culturii” la „Moldova 1”. Nicaieri nu se precizeaza cat a costat aceasta „bijuterie” televizata si cum se face ca pentru ea s-au gasit bani, iar pentru transmisiunile in direct de la parlament nu.

De-a lungul anilor, Burghila a facut de toate: a adus circul la Chisinau, a mers cu concerte peste hotare (din Lituania, Romania si Portugalia, pana in Siria si China), iar mai nou – organizeaza concerte-calatorii la bordul navei „Sfanta Elena”, care are rute la Istanbul. Gurile rele spun ca exista deja si o Agentie de turism „Caravela…”. Vara trecuta, „amanta bugetului” a anuntat initierea unui nou proiect „Pierla-fiesta”, un „pod cultural” intre RM si Turcia, dar s-a plans ca nu mai este finantata de la stat si ca are nevoie de jumatate de milion de lei.

„Caravela…” a fost principala investitie in domeniul culturii pe timpul guvernarii comuniste. Un proiect fata de care oamenii de arta au mari obiectii si despre care oamenii obisnuiti spun ca va ramane o „aghitbrigada” a PCRM si a lui Vladimir Voronin personal.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *