Sănătate

Care oameni trăiesc mai mult – grași sau slabi

Potrivit societății japoneze pentru studiul obezității, cea mai mică probabilitate de apariție a oricărei boli la o persoană cu un indice de masă corporală de 22. Reamintim că IMC este calculat ca un raport între greutate și înălțime, conform formulei: greutatea (kg) împărțită la înălțimea (m) la pătrat.

Altfel spus, persoanele slabe sunt mai puțin predispuse la boli. Și cum afectează greutatea speranța de viață, longevitatea? Răspunsul a fost oferit de japonezi într-un articol din Nikkei Asian Review
Timp de 10 ani, oamenii de știință au observat aproximativ 350.000 de locuitori ai Japoniei, participanții având în medie peste 40 de ani. Oamenii de știință au avansat următoarele ipoteze:

Persoanele cu o greutate normală au cel mai mic risc de deces.
Persoanele cu o greutate puțin sub greutatea standard au cel mai mic risc de deces.
Persoanele cu o greutate ușor peste greutatea standard au cel mai mic risc de deces.
A treia ipoteză a fost confirmată. S-a dovedit că cea mai mică probabilitate de deces la femei a fost la un IMC de 23-24,9, la bărbați – la un IMC de 25-26,9, adică cel mai mic risc de deces a fost la persoanele cu o greutate ușor peste greutatea standard.

De ce s-a dovedit că persoanele mai obeze trăiesc mai mult timp
Se știe că obezitatea este dăunătoare pentru sănătate. Grăsimea viscerală crescută, de exemplu, crește riscul unor boli precum hipertensiunea arterială, diabetul și arteroscleroza, care duce la accident vascular cerebral și infarct miocardic.

Este general acceptat faptul că pentru o sănătate bună este necesar să mâncăm mai puțin, să consumăm alimente sănătoase.
În același timp, Jun Sasaki, șeful Corporației medicale Yusekai, este de părere: “Principalul lucru la bătrânețe este pur și simplu să mănânci mult. Este mai bine să fii gras decât slab”.

De ce este mai bine să te îngrași pe măsură ce îmbătrânești?

Potrivit lui Sasaki, obezitatea este de temut din cauza posibilității de arterioscleroză. Dar, pe măsură ce îmbătrânim, arterioscleroza progresează oricum, iar prevenirea ei nu mai are același sens ca atunci când eram tineri.
Dar odată cu vârsta apare o altă amenințare – problema fragilității, a declinului vitalității fizice și mentale, a forței musculare, a funcției cognitive etc. Există un risc crescut de afectare funcțională care duce la imobilizare la pat și la deces. De aceea, cercetătorul consideră că este mai bine să mâncăm bine și să luăm puțin în greutate la bătrânețe pentru a evita această fragilitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *