Care sunt cele mai bune metode prin care putem linişti o arsură solară dureroasă?
Aceste efecte negative se datorează razelor ultraviolete ale soarelui. Daunele provocate de acestea duc la inflamarea pielii, ceea ce duce la rândul său la creşterea volumului de sânge din zonă, motiv pentru care aceasta capătă culoarea roşie, explică David Leffell, profesor de dermatologie şi chirurgie în cadrul Yale Medical School.
Dr. Leffell a oferit pentru Wall Street Journal un interviu în care oferă câteva sfaturi utile persoanelor care au suferit arsuri solare.
Avem la dispoziţie numeroase avertismente referitoare la protecţia solară. De ce continuă oamenii să sufere arsuri?
Ideea că e suficient să aplici o dată crema de protecţie solară pentru a te proteja o zi întreagă face ca multe persoane să sufere arsuri. O altă problemă este atunci când oamenii nu folosesc cremă de protecţie solară dacă afară este înnorat. „Indiferent ce scrie pe etichetă, aplicaţi încă o dată crema pe piele. Folosirea cremei de protecţie solară nu este nici pe departe pe cât de amănunţită pe cât ar trebui să fie”, subliniază specialistul.
Ce recomandaţi pacienţilor ce au suferit o arsură?
Metodele standard includ compresele reci sau înmuierea într-o baie călâie, după care se recomandă folosirea unei creme hidratante. De asemenea, cei ce au suferit o arsură solară pot apela la un medicament anti-inflamator precum aspirina sau ibuprofenul. Dr. Leffell recomandă totodată folosirea unei creme cu 1% hidrocortizon pentru a contracara inflamaţia.
Există remedii tradiţionale ce merită încercate?
Dr. Leffell recomandă înmuierea într-o baie cu ovăz. Ovăzul poate fi liniştitor şi are proprietăţi anti-inflamatorii. Dacă aţi suferit o arsură, lăsaţi apa să se răcească înainte să intraţi în cadă.
Aloe vera, o plantă ale cărei frunze cărnoase conţin o substanţă răcoritoare, poate ajuta la reducerea disconfortului, mai spune doctorul Leffell. În general, o cremă cu aloe vera este de preferat unui gel, deoarece este mai hidratantă, spune specialistul.
Alte tratamente populare pe Internet includ iaurtul şi frunzele de ceai, însă doctorul Leffell afirmă că nu recomandă niciuna dintre aceste variante, deoarece nu există date care să demonstreze eficacitatea lor. Dr. Leffell afirmă că doctorii îşi dau doar cu presupusul în legătură cu mecanismele prin care aceste remedii ar putea funcţiona.
Acidul lactic din iaurt ar putea ajuta la hidratarea pielii, speculează Leffell. De asemenea, ceaiul ar putea funcţiona (sub formă de baie sau răcit şi aplicat sub formă de compresă) deoarece conţine acid tanic, despre care unele persoane cred că reduce căldura arsurii şi protejează pielea.
„Eu sunt de părere că poţi să încerci şi asta dacă vrei să tratezi arsura solară, dar cel mai important lucru este să hidratezi pielea”, spune doctorul Leffell.
Când recomandaţi oamenilor să apeleze la un doctor?
Atunci sunt afectate când porţiuni mari ale pielii şi atunci când se formează băşici dureroase. De asemenea, dacă dezvoltaţi febră. Dacă pielea este vătămată în mod serios, aceasta este mai predispusă la infecţii şi pacienţii riscă să se infecteze cu stafilococi.
Desigur, trebuie să fiţi atenţi la semnele timpurii ce sugerează dezvoltarea unui cancer de piele, mai ales dacă aveţi pielea sensibilă, care se arde uşor sau frecvent. Printre simptome se numără schimbări ale pielii, precum dimensiunea sau culoarea unei aluniţe. Arsurile solare pot provoca schimbări în celule ce pot duce la cancer de piele şi la câţiva ani distanţă
Sursa: descopera.ro