Economie

Carnea și laptele din Ucraina ar putea falimenta fermierii moldoveni

În acest context, 35 de companii ucrainene au primit autorizații de a exporta produse animaliere în R. Moldova. Cei care activează în domeniu spun că acest lucru ar putea duce la închiderea mai multor puncte de colectare a laptelui, la suspendarea activității unor întreprinderi care prelucrează acest produs și totodată ar putea provoca panică în rândul agenților economici care produc și comercializează carne de vită sau mezeluri.
 
De la începutul anului curent Ucraina nu percepe taxă suplimentară de import de 5-10 la sută, pentru mai multe categorii de produse. Această măsură ar fi trebuit să permită întreprinderilor moldovenești să exporte pe piața ucraineană, dar deprecierea grivnei a făcut acest lucru practic imposibil. În schimb, lipsa taxei de import în țara noastră permite întreprinderilor ucrainene să-și reorienteze exportul către piața Republicii Moldova. Costurile producției lor sunt mai mici și din acest motiv mai mulți fermieri autohtoni riscă să dea faliment. Cei mai afectați sunt producătorii și procesatorii de lactate.

Lactate din Ucraina mai ieftine cu 30 la sută

Din cele 35 de companii ucrainene autorizate care exportă în țara noastră, 19 sunt întreprinderi producătoare și prelucrătoare de lapte, una produce carne de iepure, două produc ouă de găină, altele două – carne de vită, iar restul sunt procesatori de carne. Autorizațiile au fost eliberate de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Datele arată că în R. Moldova se prelucrează în medie circa 520 mii de tone de lapte pe an. Ucraina, la rândul său, produce peste 113 milioane tone de lapte. Carolina Linte, președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte (APPL), estimează că doar opt la sută din lactatele ucrainene ar putea invada piața de profil din țara noastră. În prezent, producătorii și procesatorii autohtoni de lactate asigură piața internă cu 90 la sută din volumul necesar, dar odată cu venirea producției ucrainene ramura producerii și prelucrării laptelui din Moldova ar putea dispărea. „Noi și până acum am avut importuri din diferite țări, dar acestea erau în mare parte produse care nu se fabricau în Moldova sau se produceau, dar în cantități foarte mici: cașcavalul, untul sau iaurturile. Din vara anului 2015 pe rafturile magazinelor noastre au început să ajungă brânză, smântână sau lapte din Ucraina, iar acest lucru pune în pericol producătorii autohtoni din această sferă”, declară Linte.

Reprezentanții Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte au atenționat instituțiile statului despre acest risc încă în vara anului 2015, dar nimeni nu s-a autosesizat. Carolina Linte susține că încă de atunci era evident că producătorii ucraineni au invadat magazinele din R. Moldova. În acea perioadă prețul materiei prime la vecinii noștri era de 0,19 cenți, iar în țara noastră aceasta era de 0,29 cenți. „Asta înseamnă că produsele lactate din Ucraina sunt cu 30 la sută mai ieftine decât cele autohtone. În acest caz noi avem nevoie de protecție din partea statului pentru că produsele lactate se încadrează în categoria socială. La noi acest sector nu s-a modernizat în ultimii 20 de ani pentru că producătorii au activat cu o rentabilitate nu mai mare de 15 procente”, se arată convinsă specialista.

Președinta APPL mai spune că sectorul de producere și prelucrare a laptelui are nevoie de o strategie și că ar trebui să treacă cel puțin 10-12 ani pentru a dezvolta și a moderniza întreprinderile care activează în acest domeniu. Specialiștii sunt de părerea că doar în condițiile respective produsele noastre vor deveni competitive și am putea încerca să le exportăm în țările Uniunii Europene.

Puncte de colectare a laptelui închise și întreprinderi falimentate

Carolina Linte atenționează că dacă lucrurile nu se vor schimba urgent, atunci în vara anului 2016 în Moldova se vor închide mai multe puncte de colectare a laptelui. „80 la sută din materia primă care merge la procesarea produselor lactate este colectată de la țărani. Pentru mulți dintre ei comercializarea laptelui este unica sursă de existență. Acest lucru înseamnă că cei mai afectați vor fi oamenii simpli, care au acasă câte una sau două vite și câștigă un ban de pe urma vânzării lactatelor”, comunică președinta APPL.

În vara anului trecut în țara noastră deja s-au închis mai multe puncte de colectare a laptelui, din motiv că în Ucraina materia primă era mai ieftină. Cei care activează în domeniu se arată convinși că dacă acest proces va continua, atunci, după ce vor fi închise punctele de colectare, își vor încheia activitatea și mai multe întreprinderi procesatore de lapte.

Carnea ucraineană pune în pericol sectorul zootehnic moldovenesc

Din aprilie 2015 producătorii de carne din R. Moldova sunt obligați să achite TVA de 20 la sută, pe când producătorii agricoli din Ucraina au fost scutiți de plata TVA-ului până la anul 2016. În prezent, întreprinderile din sectorul zootehnic al vecinilor noștri sunt obligate să achite doar o pătrime din sumele TVA calculate. „Totodată, prețurile la nutrețuri pentru animale în Ucraina sunt aproximativ cu 30 procente mai ieftine decât în țara noastră, energia electrică este mai ieftină cu aproape 135 la sută și gazele naturale cu 16 procente. La toți factorii menționați este necesar de adăugat și problema controlului insuficient la hotare, ceea ce contribuie la creșterea contrabandei. Situația creată pune în pericol sectorul zootehnic din Moldova”, remarcă președintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

La o ședință operativă a reprezentanților Ministerului Agriculturii cu producătorii de carne și lactate s-a vorbit că printre cele 35 de întreprinderi din Ucraina, care au primit autorizații să exporte producție animalieră în țara noastră, nu se numără nici un producător de carne de pasăre. Dorin Ciurea, președintele Asociației „Uniunea Producătorilor din Industria Avicolă”, susține că pe piața moldovenească vor avea acces doar cele trei întreprinderi ucrainene care au fost autorizate anterior. Prin urmare, producătorii de carne de pasăre nu vor fi atât de afectați. Pe lângă aceasta, începând cu luna iulie 2015, ANSA nu mai eliberează autorizații pentru importul de carne de pasăre refrigerată, se permite doar importul producției congelate. „În anul 2012 în R. Moldova s-au importat 6311 tone de carne de pasăre, iar în 2014 au fost deja 11731 tone. Pentru 2015 bănuiesc că datele ar putea să rămână la același nivel. Criza din țara noastră a influențat mult și consumul de carne nu a crescut”, menționează Ciurea.

Ținând cont de panica creată în sectorul de producere a lactatelor și a cărnii, pe data de 18 decembrie 2015 Asociația UniAgroProtect, Asociația Patronală a Producătorilor de Lapte și Asociația Producătorilor din Industria Avicolă au adresat o scrisoare către ministerele Finanțelor, Economiei și Agriculturii cu descrierea detaliată a situației și solicitării lansării procedurilor de investigare în conformitate cu normele OMC și Acordul de comerț liber în cadrul CSI. Conform acestor rigori, dreptul de investigare a cazului și introducerea unor taxe vamale de protecție apare atunci când importul dintr-o țară crește peste 15%. Ulterior a urmat ședința de la Ministerul Agriculturii, unde reprezentanții statului le-au dat asigurări producătorilor autohtoni că situația este monitorizată.

Conform Acordului de Asociere, anual, în R. Moldova pot să fie importate 4 mii de tone de carne de toate tipurile, pentru care nu sunt plătite taxe vamale. Pentru producția care depășește această cantitate, taxele urmează să fie achitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *