Carte

Cartea lui Grigore Vieru!

Am încercat să aflăm cum a fost valorificată, în aceşti doi ani, moştenirea literară a lui Grigore Vieru. Am constatat că, după ultima sa carte – „Taina care mă apără”, apărută la Editura „Princeps Edit” din Iaşi, pe care însuşi autorul o numea cartea vieţii sale -, la Chişinău aproape că nu s-a tipărit nimic. Editorii spun că problema este legată şi de moştenirea drepturilor de autor, pe care le deţine familia Vieru.

Contactată de TIMPUL, soţia poetului, Raisa Vieru, ne-a spus că, imediat după moartea lui, „Jurnalul Naţional” de la Bucureşti a publicat o ediţie de lux cu cele mai frumoase poezii într-un tiraj impunător – de 50.000 de exemplare -, care s-a epuizat în scurt timp. Tot la Bucureşti, la Editura „Agora” (editoare – Valeria Filimon), a apărut, în premieră în română, un volum cu şapte povestiri pentru copii. „Astăzi, aproape nimeni nu ştie că poetul a scris şi proză. Serghei Baruzdin le-a tradus în ruseşte încă în anul 1963”, ne spune Raisa Vieru. La Moscova, aceste povestiri au apărut în cinci limbi – engleză, franceză, spaniolă, rusă şi croată. Cartea este de formatul „Albinuţei” lui Grigore Vieru şi Spiridon Vangheli. Un volum de versuri a editat, în 2010, şi Academia de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul colecţiei „Academica”, ediţie îngrijită de acad. Mihai Cimpoi. In 2011, Institutul de Filologie al AŞM va edita opera integrală a poetului, iar pe 14 februarie, de ziua sa, la Sala cu Orgă din capitală va fi lansată cartea „Grigore Vieru şi muzica”. La Editura „Biodova” din Bucureşti (editor – Vasile Căpăţână), a mai apărut un volum cu 101 poeme. De asemenea, doamna Rasia Vieru a reeditat volumul de memorii „Un discipol al lui Orpheu”, în care sunt incluse amintirile colegilor despre poet.

În aceşti doi ani, poetul a fost prezent prin traduceri în limbile engleză, germană, italiană, bulgară şi, recent, găgăuză. Producătorul Nicolae Dumbravă a editat un album cu două CD-uri: unul de muzică uşoară pe versurile lui Grigore Vieru şi altul – de versuri în lectura autorului. Aici, şirul cărţilor editate se termină. De aceea, întrebarea noastră este firească: oare Grigore Vieru a meritat atât de puţin?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *