Carte

CARTEA ZILEI: „Dezordinea preventivă”, de Matei Visiniec

Într-un alt plan, rapoartele unei organizații internaționale oculte descriu impasul societății globale și fac referire la un proiect de restructurare radicala a Lumii: prin controlul informației și crearea sistematică a unei… ,,dezordini preventive”. Nu e întru totul sigur, însă acest proiect ar include și un protocol de colaborare între rasa umană și o rasă a șobolanilor-mutanți”, scrie Matei Vișniec.

Scris la persoana întâi și la timpul prezent, acest roman recurge în mare măsură la stilul jurnalistic. El se dorește și o reflecție în jurul acestui fenomen uluitor care este supra-informația din zilele noastre. Pentru că, în mod paradoxal, omul supra-informat este și unul paralizat. Din moment ce s-a „informat”, din moment ce s-a îmbibat cu știri politice, economice, sociale și mondene, omul-mlaștină nu mai simte nevoia să acționeze, are conștiința împăcată și, cu sentimentul că și-a făcut datoria de cetățean…, se așează la televizor ca să vadă un film sau o emisiune de divertisment, ceea ce-l ajută să digere și să evacueze informația civică ingurgitată.

Cum s-a trecut de la o extremă la alta, de la omul paralizat prin cenzura în vremea comunismului la omul paralizat prin exces de informație în zilele noastre – iată un mecanism pe care numai ironia istoriei știe să-l producă. Matei Vișniec, el însuși jurnalist de radio (a lucrat între 1988 și 1989 la BBC, iar din 1990 lucrează la RFI), încearcă să schițeze într-un roman-manifest o radiografie a acestor noi forme de spălare a creierului.
Satiră superioară, în tradiția unui Jonathan Swift și Samuel Butler, și ingenioasa ficțiune speculativă, romanul lui Matei Vișniec îi propune cititorului un exercițiu de reflecție, provocându-l să-și „deparaziteze creierul” bruiat de acțiunea – când grosiera, când insidioasă – a unui colectivism „de nouă generație”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *