CARTEA ZILEI: „Dezordinea preventivă”, de Matei Visiniec
Într-un alt plan, rapoartele unei organizații internaționale oculte descriu impasul societății globale și fac referire la un proiect de restructurare radicala a Lumii: prin controlul informației și crearea sistematică a unei… ,,dezordini preventive”. Nu e întru totul sigur, însă acest proiect ar include și un protocol de colaborare între rasa umană și o rasă a șobolanilor-mutanți”, scrie Matei Vișniec.
Scris la persoana întâi și la timpul prezent, acest roman recurge în mare măsură la stilul jurnalistic. El se dorește și o reflecție în jurul acestui fenomen uluitor care este supra-informația din zilele noastre. Pentru că, în mod paradoxal, omul supra-informat este și unul paralizat. Din moment ce s-a „informat”, din moment ce s-a îmbibat cu știri politice, economice, sociale și mondene, omul-mlaștină nu mai simte nevoia să acționeze, are conștiința împăcată și, cu sentimentul că și-a făcut datoria de cetățean…, se așează la televizor ca să vadă un film sau o emisiune de divertisment, ceea ce-l ajută să digere și să evacueze informația civică ingurgitată.
Cum s-a trecut de la o extremă la alta, de la omul paralizat prin cenzura în vremea comunismului la omul paralizat prin exces de informație în zilele noastre – iată un mecanism pe care numai ironia istoriei știe să-l producă. Matei Vișniec, el însuși jurnalist de radio (a lucrat între 1988 și 1989 la BBC, iar din 1990 lucrează la RFI), încearcă să schițeze într-un roman-manifest o radiografie a acestor noi forme de spălare a creierului.
Satiră superioară, în tradiția unui Jonathan Swift și Samuel Butler, și ingenioasa ficțiune speculativă, romanul lui Matei Vișniec îi propune cititorului un exercițiu de reflecție, provocându-l să-și „deparaziteze creierul” bruiat de acțiunea – când grosiera, când insidioasă – a unui colectivism „de nouă generație”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!