Actualitate

Cât de valoroase sunt diplomele de studii obținute în Moldova

Astfel, pentru a facilita procesele de recunoaștere a actelor de studii și a calificărilor, precum și stimularea mobilității academice și profesionale în spațiul CSI, în anul 2004 Republica Moldova a semnat Acordul privind recunoaștere reciprocă și echivalarea actelor de studii din învățământul mediu general, secundar profesional și mediu de specialitate.

În anul 2012, la propunerea Ministerului Educației, Guvernul a aprobat proiectul unui Acord-cadru interguvernamental privind recunoaşterea diplomelor, titlurilor academice, calificărilor şi competențelor, care a fost propus la 23 de state din spațiul european, inclusiv statelor de destinație a migranților moldoveni.

Este vorba despre Italia, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Germania, Polonia, Ungaria, Suedia, Norvegia, Finlanda, Cehia, Slovenia, Slovacia, Bulgaria, Portugalia, Grecia, Turcia, Israel, Cipru şi Ţările Baltice.

Procesul de la Bologna și sistemul creditelor academice transferabile

Învăţământul superior a fost reformat astfel încât să se ajusteze la cel european. Reformele respective țin de Cadrul Calificărilor, de conținutul programelor de studii și structura sistemului învăţământului superior care corespunde celui european. Procesul de la Bologna, la care a aderat și Republica Moldova, mai presupune eliberarea suplimentului la diplomă tuturor absolvenților și implementarea Sistemului de credite academice transferabile (ECTS) ceea ce ușurează procedurile de recunoaștere a studiilor făcute în Republica Moldova peste hotare. 

Egalarea notelor

Fiecare supliment al diplomei pe care o primește absolventul conține notele pe care le-a acumulat pe parcursul anilor de studii, iar alături de notă se pune litera corespunzătoare sistemului de notare internațional. „Nota 10 în Moldova corespunde literei A din sistemul internațional care este echivalentă și cu nota 5 din Bulgaria”, explică Otilia Dandara. Aceasta precizează că USM a încheiat peste 140 de acorduri cu tot atâtea universități din lume. „Asta nu înseamnă că prin aceste acorduri se recunoaște automat diploma. Acordurile sunt axate mai mult pe cercetare științifică și mobilitate academică. Recunoașterea diplomelor se face la nivel de stat”, precizează prorectorul pentru activitatea didactică din cadrul USM.

Recent, Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană a aprobat Acordul dintre Moldova şi Spania, de recunoaștere a actelor de studii, titlurilor științifice și științifico-didactice, calificărilor și competențelor. Aceasta va permite simplificarea rapidă şi eficientă a procesului de recunoaştere prin colaborarea directă a Ministerelor Educaţiei din Moldova şi Spania.

sursa: moldnova.eu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *