Bună Dimineața

Cât te costă o nuntă modestă în Chișinău

În ultima perioadă, la moldoveni a apărut moda ca mirii să se plimbe cu limuzina prin oraș. Ei bine, pentru închirierea unui automobil de lux, mirii trebuie să plătească în medie puțin peste 2000 de lei pe oră, iar în acest preț nu intră cheltuielile pentru combustibil, care sunt calculate separat și pot ajunge până la o mie de lei.

De câțiva ani, la noi nu se joacă nicio nuntă fără tamada. Prin urmare, serviciile unui moderator de nunți costă în jur de 5-6 mii lei pe noapte.

Haideți totuși s-o luăm de la capăt. Mireasa are nevoie de rochie, iar închirierea costă în jur de 10 mii lei. Pentru pantofi trebuie să mai plătească în jur de o mie de lei. Machiajul și coafura se ridică la peste o mie de lei. Și mirele are nevoie de costum, cămașă, pantofi, cravată sau papion, iar toate acestea costă în jur de 7000 de lei. După ce s-au îmbrăcat, viitorii soți trebuie să se gândească și la verighete, prețul acestora ajunge până la 10 mii lei. O cununie la biserică ajunge până la o mie de lei, iar la mănăstire costă minim 2500 de lei. 

Moldovenilor le place să se distreze mult la nuntă, de aceea, de obicei, caută localuri unde este mult spațiu pentru dans. Doar pentru un local în capitală, mirii trebuie să cheltuiască peste 80 mii lei (dacă au invitate 120 de persoane). Decorul sălii este altă treabă și costă circa 10 mii lei, în funcție de cerințe. Prețul sălii include mâncarea.

La noi se consideră că dacă masa nu este plină ochi, atunci oaspeții n-au ce mânca. De aceea, pe lângă mâncarea asigurată de local, mirii trebuie să mai cumpere băuturile, dulciurile și fructele. Pentru băuturile alcoolice și cele nealcoolice, gazdele trebuie să cheltuiască în jur de 15 mii lei. Fructele ajung și ele la 4-5 mii de lei. Dulciurile, într-o cantitate moderată, n-ar trebui să depășească cinci mii lei.

În Moldova toate nunțile se organizează cu muzică. Moda nouă îi face pe tineri să invite câte doi soliști care vin cu 3-5 instrumentiști și fac tot posibilul ca invitații să țopăie toată noaptea. Pentru muzicanți, mirii trebuie să scoată din buzunar între 20 și 30 mii lei. Fiecare instrument muzical și instrumentist, în plus, costă peste 3000 lei. Cei care vor să aibă și patru dansatori trebuie să pună deoparte încă minim 3000 de lei. 

Pentru ca să-și amintească la bătrânețe de momentele fericite trăite la nuntă, tinerii trebuie să angajeze și pe cineva care să le facă fotografii și să-i filmeze. Acest gen de servicii costă în jur de 15 mii lei.

Alte cheltuieli care diferă de la un bordei la altul: masă fourchette (înainte ca oaspeții să treacă la masă pot lua o gustare sau servi o cafea), transport pentru nuntași (variază în funcție de zona de unde vin), invitații, buchete și altele.

Pe lângă toate acestea, în timpul zilei, mirii trebuie să aibă la ei câteva sute de lei pentru oamenii care le toarnă apă peste pantofi (un fel de: să vă meargă bine în viață!).

Aceste costuri am reușit să le aflu de la câteva cupluri care s-au căsătorit recent. Prin urmare, pentru o nuntă modestă în Chișinău, mirii trebuie să cheltuiască în jur de 200 mii lei, asta, în condițiile în care, salariul mediu pe economie în R. Moldova este puțin peste 3000 de lei. Conform calculelor, tinerii ar trebui să muncească mai bine de doi ani, să nu cheltuiască nimic pentru mâncare, servicii comunale și alte necesități, doar pentru ca să-și permită o nuntă simplă în capitală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *