Câteva fragmente din noul Regulament al Băncii Naționale
Acest regulament presupune introducerea unor noi proceduri în procesul de vânzare/cumpărarea a acţiunilor băncilor licenţiate. Aceste proceduri îi afectează, sau mai bine zis sunt introduse pentru participanţii profesionişti pe piaţa de capital, şi anume pentru registratorii independenţi, depozitarul naţional şi companiile de brokeraj.
De la început doresc să reamintesc că cumpărarea unui pachet de acţiuni cu o cotă mai mare de 5%, 20%, 30%, 50%, presupune că investitorul trebuie să primească o permisiune din partea BNM, iar în momentul în care doreşte să vândă astfel de pachete sau să-şi micşoreze participaţiunea sub aceste cote, trebuie să informeze BNM.
Până acum, era că investitorul putea cumpăra pachete de acţiuni ce trec peste aceste cote, dar apoi era obligat timp de 3 luni să se conformeze legii şi să obţină această permisiune.
Acum, s-a introdus o cerinţă nou, precum că transferul de acţiuni, care are loc la registratorii independenţi în urma tranzacţiilor de vânzare-cumpărare, poate avea loc doar în cazul în care a fost prezentată permisiunea de la BNM. Astfel, din start investitorului îi este pus în nas legea! Ai cumpărat un pachet de acţiuni de 5% ai unei bănci, dar nu ai permisiune, înseamnă că nu ai cumpărat nimic şi nu poţi intra în drept de proprietate. Totodată după 3 zile, după ce a fost înregistrat dreptul de proprietate, investitorul este obligat s-a prezinte la banca emitentă copia permisiunii primită de la BNM.
Iar a doua cerinţă, nu contează ce pachet de acţiuni cumpără investitorul, poate chiar un pachet de 0,01% acţiuni, el este obligat la broker să completezi o declaraţie în două exemplare „privind activitatea concertată” odată cu semnare ordinului pentru cumpărarea acţiunilor, apoi ea se transmite la registratorul independent. Acesta la rândul său, după ce a înregistrat dreptul de proprietate este obligat să transmită la BNM un exemplar. Fără această declaraţie, registratorul independent nu efectuează înregistrarea dreptului de proprietate.
În aşa mod, BNM încearcă să controleze şi să prevadă din timp situaţii de încălcare a legii. Totodată se încearcă să se creeze o transparenţă în rândul acţionarilor băncilor licenţiate.
Sursa: comerzan.info
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!