Câţiva paşi simpli cum să scapi de griji și să fii fericit
Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le iei în considerare când te străduieşti să dobândeşti fericirea este să înţelegi ce înseamnă acest concept pentru tine. Fericirea nu trebuie să implice mereu evenimente care provoacă bucurie şi entuziasm. Aceasta acoperă o gamă largă de emoţii, atât pozitive, cât şi negative, care sunt extrem de importante pentru echilibrul fiecărui individ, scrie The Independent.
Meik Wiking, CEO al Institutului de Cercetare pentru Fericire din Danemarca, alături de alţi experţi, au conceput un mic ghid prin care fiecare persoană îşi poate creşte nivelul de fericire, urmând câţiva paşi.
Ia o pauză
Uneori, viaţa pare a se mişca într-un ritm mult prea rapid pentru a putea ţine pasul. „Persoanele care au timp să facă o pauză zilnică încep să dobândească o înţelegere reală a valorilor personale, să devină mai receptive la ceea ce le face fericite şi să se poată îndepărta de lucrurile care le consumă energie. Punerea valorilor tale în acţiune pe o bază consistentă este cheia fericirii“, spune Meik.
Fă zilnic mişcare
„De obicei, oamenii fac sport din dorinţa de a-şi modela corpul. Cu toate acestea, exerciţiul fizic are beneficii uimitoare pentru sănătatea mintală şi creşterea nivelului de fericire“, spune nutriţionistul Farah Fonseca, numită de două ori cea mai puternică femeie din Anglia. „Mişcarea face mai mult decât să modeleze corpul. Sporeşte încrederea în sine, agilitatea mentală şi atitudinea «pot să o fac»“, adaugă aceasta.
Nu te mai compara cu ceilalţi
Cu toţii avem tendinţa de a ne compara cu ceilalţi. În mod inevitabil, această atitudine favorizează sentimentele de slăbiciune şi scade stima de sine. Oamenii cad în capcana de a se compara, critica sau de a se judeca atât în viaţa personală, cât şi în carieră.
Ajută-i pe cei din jur
Oferind o mână de ajutor cuiva în nevoie sau pur şi simplu acţionând într-o manieră mai atentă, veţi crea o atmosferă pozitivă de care toţi puteţi beneficia, indiferent dacă sunteţi emiţător sau receptor. „Ajutarea oamenilor este cel mai simplu mod de a vă face să vă simţiţi minunaţi“, spune Danny Bent, fondatorul proiectului Awesome .
Educaţi-vă să vedeţi partea plină a paharului
Indiferent de situaţia în care te afli, indiferent cât de greu ar părea, întotdeauna poate fi găsită o parte bună a crizei prin care treci. Fiecare experienţă este o lecţie pe care trebuie să o înveţi, iar trecerea peste situaţia creată este extrem de eliberatoare. „Orice s-ar întâmpla în viaţa voastră sau în jurul vostru, puteţi găsi întotdeauna o parte pozitivă “, spune Bent.
Ieşi cât mai mult în natură
Bucură-te de beneficiile naturii. S-a dovedit că plimbările în aer liber îmbunătăţesc inclusiv stima de sine. „Când ieşim afară, suntem mai sănătoşi şi mai fericiţi – suntem mai conectaţi cu noi înşine, cu lumea noastră, cu cei dragi şi cu prietenii“, spune Belinda Dixon, blogger care militează pentru plimbările în aer liber.
Zâmbeşte
Unul dintre cele mai evidente sfaturi pentru găsirea fericirii şi, de asemenea, unul dintre cele mai eficiente este să zâmbeşti. Nu numai că zâmbetul scade nivelul de stres, dar are şi un efect pozitiv asupra sănătăţii generale. De asemenea, este un instrument puternic pe care îl puteţi utiliza pentru a vă conecta cu cei din jur.
„Zâmbetul este unul dintre puţinele gesturi care înseamnă acelaşi lucru pe tot globul. Un zâmbet sugerează că sunteţi abordabili şi demni de încredere. De fapt, zâmbetul conturează pozitivitatea unei persoane“, spune Susannah Schaefer, CEO al organizaţiei Smile Train.
TIMPUL.MD
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!