Economie

Cazul băncii Raiffeisen. Ca să vă faceți o idee cum joacă Austria!

Interesul economic, mai presus de orice. Austria încearcă ca Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală din Rusia, să fie scoasă de pe o listă neagră a Ucrainei, de companii cu afaceri în Rusia, în schimbul semnării noilor sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Moscovei, au declarat două persoane familiarizate cu situaţia, a transmis Reuters.

E vorba de o listă ucraineană numită ”sponsori internaţionali ai războiului”, care îşi propune să facă de ruşine companiile care fac afaceri în Rusia şi susţin efortul de război, de exemplu, plătind taxe, iar Austria şi banca doresc ca aceasta să fie scoasă de pe listă.

Cel mai recent impuls subliniază legătura economică profundă a Austriei cu Rusia, hotărârea băncii de a-şi menţine afacerile profitabile acolo, precum şi o tendinţă mai largă a Occidentului de a izola Moscova.

La începutul lunii octombrie, ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a criticat în mod deschis lista neagră ca fiind arbitrară, la o întâlnire a miniştrilor europeni la Kiev, a declarat o persoană informată despre aceste discuţii.

Raiffeisen este singura companie austriacă de pe listă.

Oficialii austrieci şi-au semnalat îngrijorarea cu privire la listă la Bruxelles, inclusiv la întâlnirile dintre oficiali şi diplomaţi UE din ultimele săptămâni, au declarat trei persoane care au cunoştinţă de acest lucru.

Reprezentanţii băncilor s-au întâlnit, de asemenea, cu reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Prevenire a Corupţiei din Ucraina, care întocmeşte lista, pentru a discuta despre cum să scoată grupul bancar din ea, au spus persoane familiare cu problema.

Unele companii au fost scoase de pe listă, inclusiv OTP Bank din Ungaria, o mişcare care a enervat oficialii austrieci şi banca.

”Ni se pare nedrept că suntem pe listă”, a spus un purtător de cuvânt al băncii.

Un purtător de cuvânt al cancelariei austriece a declarat că au fost prezentate marţi documente legale privind sancţiunile UE, refuzând să comenteze în continuare.

Deşi Austria sprijină public Ucraina, câţiva oficiali care au vorbit cu Reuters au spus că sunt reticenţi în a rupe complet legăturile vechi de decenii cu Rusia, crezând că va fi în continuare posibilă restabilirea relaţiilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Curvasaria frateasca haustro – hungureasca nu se dezminte.
  Astia n-au inteles ca imperiul dual nu mai exista de peste 100 de ani.
  Dar cum ei fac dragoste “impotriva firii” intre ei ,rezultatul se vede.!
  Sa le aducem aminte ca in 1919 armata romana a ajuns pana la viena ,(un oras cladit din furtul aurului din Ardeal) !.
  Istoria se poate repeta !

 2. Nu vad nici o legatura intre OTP si Raiffeisen.
  Oricum in RM nu opereaza nici una, inca.
  La Raiffeisen exista si actionari rusi, inclusiv chiaŕ Sberbank. La OTP nu am auzit de actionari rusi, deocamdata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *