Politică

CCM va decide mâine dacă o lege votată de alianța monstruoasă Dodon+ȘOR este constituțională

Astfel, CCM va hotărî dacă Legea prin care, la 16 decembrie 2020, majoritatea PSRM şi Platforma Pentru Moldova, din care face parte și Partidul ”ȘOR”, a abrogat “Legea Miliardului” cu sau fără încălcarea Constituției.

Menționăm că în timp ce majoritatea PSRM şi Platforma Pentru Moldova, din care face parte și Partidul ”ȘOR” a declarat că abrogarea ”Legii Miliardului” va aduce beneficii financiare, celelalte formațiuni politice s-au arătat îngrijorate și au menționat că pot fi consecințe economice grave în urma intrării în vigoare a acestei legii, fiind estimate consecințe economice în sumă de peste 20 de miliarde de lei.

Prin abrogarea „legii miliardului”, deputații socialiști, PartIdul Șor și cei de la „Pentru Moldova” au aplicat o lovitură gravă economiei Republicii Moldova. Efectele acestei legi vor genera o creștere a prețurilor prin infație, după emisia suplimentară de monede a BNM, iar slăbirea BNM are drept scop ruperea relațiilor cu partenerii de dezvoltare.

Potrivit deputatului PDM, Pavel Filip, anularea acestei legi înseamnă un blocaj cu FMI, iar întreruperea relațiilor cu FMI înseamnă că Moldova nu va avea acces în general la finanțare externă.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu susține că ”retragerea sau anularea angajamentului asumat de stat, precum și a efectelor acestuia, ar putea avea impact negativ asupra potențialului de dezvoltare a economiei naționale, deoarece vor crea o situație de instabilitate și incertitudine atât pentru agenți economici și investitorii interni cât și pentru cei străini, afectând imaginea, reputația și credibilitatea țării și ale autorităților publice centrale”.

Reamintim că Legea Miliardului a fost aprobată în 2016 ca soluţie la decizia Guvernului Republicii Moldova de a acorda garanţii financiare celor 3 bănci implicate în frauda bancară şi care au luat credite de 14,2 miliarde de lei de la BNM în perioada 2014 – 2015.

Legea prevede emisia unor obligaţiuni de stat pe termene de până la 25 de ani, în valoare totală de până la 13,58 de miliarde de lei, cu rata dobânzii de 5,5 la sută.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *